Създават винарска изба на дъното на Атлантика

Проектът на дълбочина 1000 м ще бъде осъществен от френския бизнесмен Франк Лебейри

Публикувано в  11:45 ч. 20.07.2012 г.

Първата в света винарска изба, разположена на морското дъно, ще се появи в Атлантическия океан на дълбочина 1000 м. Проектът ще бъде осъществен от френския бизнесмен Франк Лебейри, собственик на винарната "Шато дю Куро" в Бордо.

Ценители на вината от различни кътчета на света ще могат да наемат специални стоманени контейнери, за да съхраняват в тях колекциите си с вина. Контейнерите ще издържат на налягане до 1 тон/куб м и ще бъдат закрепвани на морското дъно. Всеки от тях ще е с видеокамера и проследяващо устройство, разкриха британски медии.

Максималният срок за ползване на тези услуги ще е 10 години. На всеки две години бутилките ще се вадят на повърхността, за да може собственикът им да дегустира съдържанието и да реши дали да продължи да ги държи на дъното на Атлантическия океан или не.

Постоянната ниска температура на водата в океана, липсата на кислород и светлина ще способстват за бавното узряване на виното и за по-продължителното запазване на интензивността на вкуса, твърди авторът на уникалния замисъл.

Самият бизнесмен вече е изпитал тази технология със собствено вино. През последните 5 години така на 5-метрова дълбочина са били съхранявани около 10 000 бутилки от неговото "Шато дю Куро". Сега Лебейри и един от инженерите на компанията правят изпитания на дълбочина от 250 метра. На този етап те са се оказали много успешни.

Очаква се стойността на наема за подобен контейнер да е 17 евро на бутилка. Предвидено е проектът да стартира през 2013 г.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече