След дългия пост: Как да се захраним, без да си навредим

Постът може да бъде и много нездравословен, предупреждава диетолог

Снимка: iStock

btvnovinite.bg

Публикувано в  14:17 ч. 20.04.2022 г.

Хората, които са спазвали постите, трябва да започнат да се захранват с малки количества храна от животински произход. Това каза в интервю за БТА диетологът д-р Митко Ригов.

Великденските пости тази година започнаха на 7 март и свършват на 24 април – Възкресение Христово.

Диетологът препоръчва да се започне с храни с ниско съдържание на мазнини.

„Не се препоръчва на човек, който повече от месец не е консумирал животинска храна, изведнъж да изяде половин козунак, една-две порции агнешко месо или две-три яйца“, съветва д-р Ригов.

Той препоръчва също по принцип възрастните да постят по един-два дни всяка седмица.

Снимка: iStock

Захранване след пости

Захранването след пости е добре да започне с храни, съдържащи ниско съдържание на мазнини. Добрият преход към обичайното хранене не трябва да предизвиква в тялото екстремно увеличаване на отпадни продукти, които има при обичайното хранене. В тези два-три на захранване като начало може да се включи белтък от яйце, кисело мляко, нискомаслена извара.

Количествата им трябва да са малки и постепенно да се увеличават, като на първия ден може да се приеме половин кофичка кисело мляко и един-два белтъка, на следващия да се добави и нискомаслената извара. Може да се направи задушен омлет, миш-маш, зеленчукова мусака със заливка от кисело мляко и белтък, таратор и др. На следващия етап може да се включи и консумация на пилешко месо. По този начин захранването става постепенно.

Експертът съветва да ядем умерени количества козунак, цяло яйце, малко агнешко месо. Ако постилият е приемал риба или скариди по време на пост, от тези храни може да консумира малко повече след поста.

Прекомерният прием на храна веднага след пост може да доведе до състояние, в което се увеличават отпадните продукти в организма. С консумация на много храна се дава задание на тялото едномоментно да разгради в голямо количество храна, която в последните седмици не е била обичайна. Освен чувство за тежест, може да се появи гадене, повръщане, болка, разстройство, киселини, евентуално пристъп на подагра, ако има предразположеност, включително и алергия.

По време на постите, в зависимост от това дали постенето е било много строго – почти гладуване, или е било по-либерално - с включени риба и други морски храни, тялото би трябвало да има по-малко отпадни продукти. В организма по време на пост се получават и по-ниски нива на пикочна киселина и на холестерол. Заради поста е възможно в организма да настъпи дефицит на желязо, но това зависи от начина, по който е преминал постът.

Снимка: iStock

Алкохол след пости

Приемът на алкохол след пост също трябва да е в малки количества, тъй като по време на пост черният дроб е бил с много малко натоварване и с по-ниски нива на отделяните ензими, обясни д-р Ригов.

По думите му по-голямо количество алкохол, прието след пост, е възможно лесно да предизвика алкохолно опиянение.

Д-р Ригов препоръча прием на една-две чаши леко бяло вино. Консумацията на червено вино или на бира, заедно с козунаци, агнешко месо, яйца, може да предизвика екстремно повишаване на нивото на пикочната киселина и да се отключи подагра.

Подрастващи и постене

Подрастващите - на възраст 15-18 години, е добре да постят не повече от една-две седмици, а бременните жени – най-много една седмица, съветва диетологът. По думите му, ако подрастващите постят, в рамките на поста трябва да им се осигури прием на бобови храни, ядки, семена, морска храна, значително количество плодове и зеленчуци.

При някои подрастващи постенето постига много добър ефект. Вега протеините, които са с растителен произход, са добър вариант, чрез който по време на пост може да се набавят достатъчно белтъчини, полезни аминокиселини и желязо. С помощта на вега протеин, с разнообразна храна и с тъмнозелени зеленчуци, може да не се стигне до дефицит на желязо.

Рискове от постенето

Постът може да бъде много здравословен, но и много нездравословен, в зависимост от начина на хранене.

Ако по време на пост са включени бобови, зелен фасул, грах, леща, ориз, киноа, елда, нахут, ядки, семена, веган протеин, зеленчукови и плодови смутита, постът може да бъде много полезен и да се постигне детокс на тялото.  

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече