Рекордите на 2016 г. - от гейзера на Юпитер до Скалата

Фантастични човешки постижения и страховити природни стихии приковаваха вниманието ни през миналата година

Снимка: bTV

Анна-Мария Конова Анна-Мария Конова

Публикувано в  10:37 ч. 03.01.2017 г.

След края на 2016г. равносметката продължава.

Този път ще направим поглед на това кои бяха най-големите човешки постижения, които останаха най-запомнящи се научните открия, които се очаква да променят света и още много любопитни моменти от изминалата година.

Спортни рекорди

През изминалата година две големи спортни събития: Европейското първенство по футбол и Олимпиадата донесоха нови рекорди. Месец юни беше отреден на  футбола. А във Франция се срещнаха най-добрите национални отбори в Европа. И когато говорим за футбол и Европейско не можем да подминем Кристиано Роналдо.

Той разбива всякакви рекорди от началото на своята футболна кариера. Тази година беше особено успешна като станa първият футболист в историята, който печели Шампионска лига, Европейско първенство, световно клубно първенство и „Златната топка” в една календарна година.

Португалската звезда на "Реал" Мадрид стана първият футболист, който в 5 поредни календарни години вкарва повече от 50 гола.

Снимка: Getty Images

Португалецът печели най-ценното индивидуално отличие във футбола за четвърти път след 2008, 2013 и 2014 година. Единственият играч, триумфирал с наградата повече пъти, е Лионел Меси, който стана негов подгласник, а третото място бе отредено за Антоан Гризман. Кристиано е абсолютен голмайстор в квалификации и във финали на европейски първенства.

С трите си гола на футболното Евро 2016 знаменитият португалец изравни рекорда на Мишел Платини за най-много попадения на европейски финали. „Малката” разлика е, че французинът заби и деветте си попадения само в рамките на шампионата през 1984 г., докато Роналдо имаше нужда от четири поредни участия. Но рекордът си е рекорд, така или иначе, макар че голмайстор №1 на Евро 2016 стана Антоан Гризман от Франция с шест точни изстрела

CR7 се прости с един свой рекорд поне за сега, защото до скоро беше най-скъпо платения спортист. Световният рекорд за заплати във футбола беше счупен и новият най-скъпоплатен играч в света вече се казва Карлос Тевес. 32-годишният аржентински нападател се съгласи да премине в китайския „Шанхай Шенхуа”, като ще прибира колосалните 40 милиона евро на година.

Това на практика го поставя с огромна разлика над досегашните лидери Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Неймар, които се разписват срещу 20 млн. на сезон.

Специалисти веднага изчислиха, че Карлос Тевес ще получава колосалните 650 000 евро на седмица, което е абсолютен рекорд. Грубите сметки сочат, че в сметката на аржентинеца ще влиза по едно евро на всяка секунда, независимо дали играе или си почива.

Месец август беше Олимпиада. Светът ще я запомни с феноменът Майкъл Фелпс. Сезонът остана в историята най-вече като „Годината на Майкъл Фелпс”, с наистина изумителното му постижение. 31-годишният американец си тръгна от олимпиадата с пет шампионски титли, от които две индивидуални и три отборни.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В трофейната му витрина вече има 28 медала от олимпийски игри, от които цели 23 златни, с което счупи рекордите за най-много титли в модерната история на Олимпиадите. След Лондон 2012 Фелпс беше обявил, че се отказва, но после размисли.

След Олимпиадата дойде ред и на Параолимпйските игри, където пък българин постави нов световен рекорд. Сещаш се, че става дума за Ружди Ружди .Той спечели златото в тласкането на гюле още при първото излизане в сектора. Успя да метне тежестта на 12,33 метра, с което подобри личния си  рекорд от 12,04 метра поставен на европейското първенство в Италия по-рано тази година.

Наука

През 2016г. човечеството предприе още една стъпка за опознаването на Космоса, след като Космическата сонда "Джуно" достигна орбитата на Юпитер.

Това е първият космически апарат от 20 години насам, изпратен да изследва най- голямата планета в Слънчевата система. А пък НАСА отбеляза събитието подобаващо.

Скоро след като беше изпратен в орбита Междупланетната станция на НАСА - "Джуно" засне Юпитер и три от неговите спътници. Снимките са направена от  космическото наистина разстояние от  4 милиона и 300 хиляди километра.

"Джуно" ще изследва основно Юпитер, но и луните му привличат силно вниманието на учените. Най-големи са очакванията към най-малката луна - Европа. Тя е покрита с дебел 100 километра слой лед Тя е открита преди 406 години от Галилео Галилей. Представете си ледено кълбо с размер почти колкото нашата Луна.

Снимка: bTV

Всъщност НАСА в края на септември съобщи за сензационно откритие и снимки, заснети от телескопа „Хъбъл”. На кадрите се вижда активност, подобна на гейзер. Това е ключово доказателство, че под повърхността на спътника има океан. Откритието подхранва надеждите за откриване на други форми на живот в галактиката, защото където има вода, там има и живот. През 2013 г. космическият телескоп "Хъбъл" засне нещо като гейзери, изригващи от южния полюс на Европа.

Ако това явление е реално, значи там има течна вода и хидрогеоложки условия, подобни на тези в Исландия, например. Спътникът Европа остава една от най-добрите цели за търсене на живот в Слънчевата система. Дава надежда за изпращане на мисия там и евентуално да се открият микроорганизми

Друга космическа находка през 2016 г.  е нова планета с две слънца. Няма да повярвате, но откритието е българско, дело на Веселин Костов, учен от НАСА. Планетата се намира в далечното съзвездие Лебед на 3700 светлинни години от Земята и е екзопланета, тоест извън слънчевата система. Но също е газов гигант като Юпитер и на нея надали има живот, но пък ако в близост обикалят естествени спътници като луната, на тях има шанс и да съществуват живи организми.

Плаващите кейове

Още една българска следа беляза 2016г. - "Плаващите кейове" на Кристо Явашев са били най-посещаваното културно събитие в Италия през 2016 г.

Общо 1,5 милиона души са минали през оранжево-жълтите плаващи пътеки, инсталирани върху водите на езерото Изео.

Снимка: Reuters

"Плаващите кейове" свързаха град Сулцано с остров Монте Изола и с островчето Сан Паоло насред езерото в Северна Италия и така милиони хора по света имат възможността да усетят какво е да се ходи по вода.

Климатични рекорди

И колкото да е изобретателна човешката натура, все пак оставаме безсилни пред природата, природните катаклизми, а често дори човешката дейност оказва все по-голямо влияние върху природата. Ако погледнем към 2016-а, ще видим, че само за една година на Земята са настъпили немалки промени.

Планетата Земя върви към температурен рекорд. Днес тя е най-топла от 120 000 години, но ако климатичните фактори останат същите, се очаква през  следващите няколко хиляди години тя ще се затопли с още около 4 градуса Целзий.

Първите измервания са направени още през 1880 г., а оттогава температурата на Земята се е повишила с 1,2 градуса. Затова и учените с пълна сила бият тревога са опасност от климатичните аномалии.

През изминалата година месеците януари, февруари, април, юли и август са били рекордно топли по данни на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA). Януари е най-топлият първи месец на годината на Земята, откакто се записват измерванията на температурите от края на XIX век. Февруари 2016 също е бил най-топъл в сравнение с миналите най-кратки месеци.

А изчисленията на Световната метеорологична организация (WMO) сочат, че глобалната температура през 2016 година е достигнала 14,8 градуса по Целзий - с 1,2 градуса по-висока от преди индустриализацията от средата на 19 век. Глобалната средна температура в предишната рекордна в това отношение година (2015) е била 14,7 градуса по Целзий, а между 1961 и 1990 година - 14 градуса.

Комбинацията от оранжеви дюни и бял сняг е една от необичайните прояви на природата за тази година. На 19 декември край малкото алжирско градче Аин Сефра заваля първият от 37 години сняг в Сахара.

Това е вторият път в историята на града, когато вали сняг. Първият път е на 18 февруари 1979 г. Тогава снежната буря трае само половин час. Този път снегът се задържа за ден. Пустинята Сахара покрива по-голямата част от Северна Африка. От няколко стотици хиляди години температурата и влагата там се променят. Въпреки че е много суха днес, се очаква пустинята да се покрие със зеленина след около 15 000 години. 

Снимка: Reuters

Още един катаклизъм промени планета през изминалата година – трите силни земетресения в Италия. Първото, на 24 август, взе близо 300 жертви. На 26 октомври два подземни труса - с магнитуд 5,4 и 5,9, предизвикаха разрушения в редица градове, но нямаше жертви. Благодарение на това, че населените места там бяха напълно евакуирани, днес също бяха избегнати жертви.

И последното беше с магнитуд 6,5 по Рихтер разлюля Централна Италия. Това доведе до понижаване на земната повърхност в района със 70 сантиметра. В същото време височината на планините в центъра на Апенинския хребет се е понижила с около 40 сантиметра. Трусовете заличиха няколко села и разрушиха базилика от XIV век.

Италия е в район с активна сеизмичност и през последното столетие там са регистрирани десетки земетресения с магнитуд 6 и по-висок. Там има постоянно високо напрежение в земните недра вследствие подпъхването на адриатическата плоча под Апенините.

Златните кокошки

И от Космоса и климатичните промени нека слезем на Земята и да се завъртаме в съвсем различна посока , този път , за да видим рекордите в киноиндустрията за годината.  Или кои са  т.нар „златните кокошки” на Холивуд. Всъщност традиционно Форбс в края на годината. Списание "Форбс" прави изчисленията на базата на продажбите на билети за киносалоните в целия свят за филмите на водещите холивудски актьори. Класацията не обхваща анимации.

Крис Евънс, който се прочу с ролята си на Капитан Америка, филм по комиксите на Марвел, оглави класацията на актьорите, донесли най-големи печалби на киностудиите през 2016 г. Всеки платен долар на Евънс е донесъл на кинокомпаниите 135,8 долара печалба, сочи класацията на „Форбс“. Крис за втора поредна година оглавява въпросния чарт.

Снимка: bTV

А в последните години той се превърна в един от най-големите любимци на феновете на "Марвел. Трите последни продукции, в които е участвал Еванс, са „Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител“, „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ и „Първия отмъстител: Войната на героите“. ленти със съмнителни качества, но страховит бокс офис. Иначе за годината е заработил $1.15млрд.

В топ 3 от класацията влиза и Крис Пат с възвръщаемост от 124,40 долара на всеки инвестиран долар. Още го наричат Новото "златно момче" на Холивуд... и горещ световен секссимвол. Основно  това му постижение се дължи на участието му в последната лента на Marvel – "Пазители на Галактиката". 

В класацията влиза и Скарлет Йохансон. Вложеният в нея долар е дал на кинобосовете печалба от 88,6 долара. 2016 г. беше много добра за кариерата на актрисата. Успехът ѝ се дължи отчасти на ролите ѝ в продукции от комиксовата вселена на „Марвел".

Снимка: bTV

Най-касовата лента с участието на Скарлет Йохансон - "Отмъстителите" (2012), реализира в домашния боксофис солидната сума от 623 млн. долара. През тази година почитателите на актрисата я гледаха във филмите „Книга за джунглата", „Аве, Цезаре!" и „Първият отмъстител: Войната на героите". Благодарение нa ролите си в холивудски топ-продукции, тя е заработила общо 1,2 млрд. долара за индустрията, изпреварвайки Крис Евънс и Роберт Дауни Джуниър, заработили по 1,15 млрд. долара.

Или сумарно погледнато според класацията хрониките и лентите на Марвел са може би най-доходоносните според класацията на „Форбс”

В Топ 10 намират място още Мила Кунис, Вин Дизел, Дженифър Анистън, Бен Афлек, Робърт Дауни младши, Мат Деймън и Дженифър Лорънс.

Иначе най-високоплатеният актьор в света е спечелил 64,5 млн. долара Бившият кечист и настоящ актьор Дуейн Джонсън (Скалата) оглави класацията на списание Forbes (Форбс) за най-високо платените актьори в света с изплатени за 2016 г.

Най-красивите…

След най-скъпоплатените идват и най-красивите. Тук не можем да говорим за ясни измерители за това кой е по-красив и желан не се измерват в долари, но все пак някой от най-авторитетните списания си правят класации всяка година.

…жени…

Така актрисата Дженифър Анистън беше обявена за най-красивата жена на света за 2016 г. според американското списание „Пийпъл“. Това й е за втори път след като беше коронясана за най-красивата жена на 2004 г. 

Анистън признава, че е започнала да обръща внимание на външността си в началото на кариерата си, след като агент й е казал, че не е получила роля, защото е била "твърде закръглена". Сега холивудската звезда тренира най-малко шест дни седмично и се стреми да се храни здравословно.

Снимка: bTV

Сред спряганите за най-красиви обаче попадат още и имената на младата изпълнителка Селена Гомес. Тя също е попадала на корицата на авторитетното списание. Имаше дълга връзка също с друга любима на тийнеджърите звезда – Джъстин Бийбър

Други авторитетни класации оценяват красотата на Адриана Лима. Бразилският супер модел е един от Ангелите на „Виктория сикрет”, което и я нарежда, според „Форбс”, като втори най-високо платен модел с хонорар от 9 млн. долара годишно.

…и мъже

След като през август Скалата оглави класацията на „Форбс” за най-скъпоплатен актьор с годишна заплата от 64,5 млн. долара, изпреварвайки звезди като Робърт Дауни Джуниър и Брад Бит, и ще завърши 2016 г. като най-секси мъжът в света.

Джонсън смята чувството си за хумор като едно от основните качества, заради които жените го намират за привлекателен.

Снимка: bTV

До него още се нареждат Принц Хари – не само защото е принц, а и заради благотворителните каузи, които подкрепя – особено в подкрепа на ветераните от войните.

В класацията също влиза и рап звездата Дрейк ,който се радва на голям брой фенове отвъд Океана, а и не само.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече