„250 грама магия и съвършенство“: Френските багети вече са със статут на наследство на ЮНЕСКО

Във Франция се изпичат повече от 6 милиарда багети годишно

Снимка: iStock

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  14:28 ч. 30.11.2022 г.

Хрупкави отвън, меки отвътре – френските багети са „250 грама магия и съвършенство“, както казва президента Еманюел Макрон. Сега един от неизменните символи на Франция получи и друго признание – багетите получиха статут на наследство на ЮНЕСКО.

Според Националната федерация на френските пекарни всяка година във Франция се изпичат повече от 6 милиарда багети.

Снимка: iStock

Въпреки това браншът има проблеми. От 1970 г. насам страната губи около 400 занаятчийски пекарни годишно – от 55 000 до 35 000 днес. Спадът се дължи на разпространението на индустриалните пекарни и супермаркетите.

Френските багети са част от митологията на страната. Често срещана гледка е да се видят хора с няколко пръчки под мишница, които си отчупват от топлия край на хляба, докато излизат от пекарната.

Снимка: iStock

Истинската френска багета се определя от закон – тя получава официалното си име едва през 1920 г., когато официално се определя и минималното ѝ тегло от 80 грама. Максималната дължина пък на перфектната багета е 40 см.

Митовете около френските багети са толкова големи, че дори самият Наполеон е замесен. Според една от историите той разпоредил хлябовете във Франция да се пекат в дълга форма, за да се пренасят лесно от войниците. Разбира се, тази история остава непотвърдена.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече