Червеното вино и черният шоколад ни подмладяват, сочи проучване

Химикал, който може да бъде открит в тях, влияе благоприятно на вече остаряли клетки

Снимка: iStock

София Крачанова София Крачанова

Публикувано в  10:00 ч. 16.11.2018 г.

Съставка, която може да бъде открита в червеното вино и черния шоколад, подмладява клетките в човешкото тяло, твърди ново изследване, извършено от университетите в Екзитър и Брайтън.

Учените открили, че клетките могат да изглеждат и да се държат като по-млади ако приложат терапия с аналози на реверсатрол – химикал, базиран на вещество, което се намира естествено в червеното вино, черният шоколад, червеното грозде и боровинки. При лечение с аналози на реверсатрол клетките се подмладявали в рамките на часове и започвали отново да се делят – нещо, което не е присъщо на старите клетки.

Целта е подобна терапия да бъде прилагана на хората, за да “остаряват по-добре” и да не страдат от дегенеративни заболявания, които се появяват с възрастта.

“Това е първата стъпка към подобряване качеството на живот на възрастните хора”, посочва професорът по мулекулярна генетика Лорна Харис.

Учените повторили експериментите си с няколко вида клетки, като при всички опити резултатът бил положителен.

Тагове:

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече