Учени откриха протеини на 3,8 милиона години в яйце от щраус

Те дават надежда, че могат да бъдат намерени древни протеини от изчезнали животни, а дори и от ранни хора

Снимка: iStock

btvnovinite.bg

Публикувано в  15:26 ч. 28.09.2016 г.

Учени, работещи в Африка, откриха фрагменти от протеини на 3,8 милиона години в черупка от яйце на щраус, съобщи Гизмодо.

Тези протеини са с милиони години по-стари от най-старата известна ДНК. Те дават надежда, че могат да бъдат намерени древни протеини от изчезнали животни, а дори и от ранни хора.

Протеините са основните градивни елементи на живота. От тях се образува всичко - от зъбите и ноктите, до кожата и органите. Фрагментите, открити от учените, ръководени от Матю Колинс от университета в Йорк, са значително по-стари от извличаната досега ДНК от фосили, която беше на не повече от 700 000 години. Това дава надежди подобни протеини да бъдат извлечени и от най-ранните човешки фосили.

Следите от човешки живот в Летоли, Танзания, където е намерена черупката, са отпреди 3,75 милиона години.

Протеините не дават същата информация като ДНК, но могат да кажат много за организма.

"Древни протеини, извлечени от емайла на фосилизирани зъби, имат потенциала да дадат важна информация за еволюционните връзки, за вида, пола и миграционните пътища на ранните предшественици на човека" - каза антропологът Тери Харисън от Нюйоркския университет.

Протеините са запазени в черупката, защото са били защитени от минерали. Учените са направили откритието, докато са проверявали дали е възможно да бъдат извлечени пълни секвенции на протеини от твърди повърхности, като черупки, кости, емайл.  

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече