Филип и Надя Арди - кулинарна любов по френска рецепта с български вкус

Той е един от най-добрите шеф-готвачи, но съпругата му го впечатлява с българска кухня

Снимка: btvnovinite.bg

Полина Гергушева Полина Гергушева

Публикувано в  09:00 ч. 29.03.2015 г.

На 18 март всяка година, в един и същи час, 1300 майстори готвачи пристигат в 1000 различни страни, за да приготвят специална вечеря за отбрани гости. Всички те са последователи на великия кулинар Алан Дюкас – единствения майстор готвач в света, който управлява едновременно три ресторанта с по три „Мишлен” звезди в света. Постижение, което в света на кулинарното изкуство е нещо изключително.

За първи път в България също се подготвя подобна вечеря. За нея специално пристигна от Франция един от последователите на Дюкас – шеф Филип Арди.

За него френската кухня е като опера. Ордьовърът първо привлича вниманието, основното ястие е сърцевината и развитието, а заключението - десерта.

В кухнята на френското посолство той сготви вечеря с много любов, по френска рецепта, но с български продукти.

И ако се чудите какво пък толкова готви един френски кулинар, ето!

Първи ордьовър: Гъши дроб от ямболския край и макарон с четири подправки

Втори ордьовър: Запечено филе от пъстърва с хайвер от сивен, хрупкави сезонни зеленчуци, фина емулсия от мащерка

Основно: Птиче бон филе на тиган в сос сюпрем и горски аромати

За десерт: Нектар от тъмен шоколад, бито маскарпоне с ендрише, аромат на мента

Арди избира български продукти, но не защото не може да намери френски тук, а защото според него най-голямото майсторство е да сготвиш френска кухня с местни продукти, където и да си.

Ресторантът на Филип във Франция е носител на една звезда от ранга Мишлен. Тя се присъжда от тайно жури, което класира най-добрите ресторанти в света и ги награждава с мечтаните една, две или три звезди. Сигнал за качество, уют и вкусна храна на най-високо ниво.

„Във Франция има около 120 000 ресторанта. От тях 500 са с една звезда, 26 с три звезди и около 70 с две звезди. Как един ресторант получава звезда винаги е било мистерия.

Ресторантът трябва да има душа.

И нещото, което го различава от другите ресторанти са хората, които работят в него. Атмосферата, която се придава. Да имаш една звезда преди всичко представлява качество. Качество на гостоприемството - как ще те приеме клиента. Качество при избора на продуктите, качество и на топлинната термо обработка в строгите бих казал правила на френското кулинарно изкуство.”- разказва Филип.

Е..в България все още си нямаме такъв ресторант.

"Льо Маскаре" е абсолютният пример за ресторант, който съчетава всичко, от което човек се нуждае за върховна наслада на сетивата. Прилича на имение във френската провинция.

Снимка: btvnovinite.bg

Отдалечен, спокоен и подходящ за перфектния уикенд далеч от шума на града. Вторият етаж е превърнат в уютен хотел с няколко стаи.

Преди 20 години французинът идва у нас за пръв път.

Тогавашния ни посланик, с когото са родом от един град, настоява той да дойде и да стане личен негов готвач. Арди казва, че на такава покана е трудно да се откаже. Преживява тук едни от най-хубавите моменти в живота си. А определението, което дава за страната ни е „шампанско от свобода”.

Надя и Филип Арди
Снимка: btvnovinite.bg

В един неслучаен ден, в ресторант близо до посолството, по време на вечеря среща свой познат – тогавашният директор на френското училище.

Той вечеря с обещаващата балерина Надя – която впоследствие става съпруга на Филип.

Според Надя, онзи момент тогава, в малкия ресторант, не бил просто любов от пръв, а от моментален поглед. И от тогава никога не са се разделяли.

А Филип, освен че останал поразен от красотата на българката, разбрал и колко е организирана. И това й качество всъщност адски го впечатлило. Надя обаче казва друго, че след като му сготвила веднъж - българката съблазнила френския готвач не само с красота, но и с българска традиционна кухня.

От френско-българската им любов се раждат две деца – момиче, Калина, и момче Еруан - кръстено на британската баба на Филип. Много от рецептите и триковете, които днес той използва в ястията си, научил именно от баба си. За това и много искал да кръсти сина си на нея.

„За нас най-прекрасните моменти са, когато в къщи непрекъснато се готви и нашите деца са едни малки инспектори от гида Мишлен. Много обичат гурме кухня, обичат да участват с нас и нашето най-голямо удоволствие е да се правят красиви маси, да се пробват ястия от цял свят. Това е нашето удоволствие. Критикуват, някой път участват с промени и предложения.” – разказва Надя.

В общия им ресторант тя се грижи внимателно за уюта и декорирането на всяка маса. Веднъж дошли, клиентите да нямат търпение да се върнат. Но за това е нужна чиста доза креативност, която Надя има в количества. Понякога пише красиви фрази и поеми за редовните клиенти или пък приготвят хлебче с неговото име. Все трикове, които могат да трогнат и поласкаят всеки.

Според Филип

търпението, упорството, куража и скромността в големи дози

са качествата, които правят добрия майстор готвач. Питам „Защо скромност? Та нали френските готвачи са известни с дръзкия си вид и самочувствие?” А той ми казва: „Защото един готвач никога няма да изучи всичко, което световната и френската кухня са могли да измислят.”

А на вас ако ви се прииска да си хапнете от менюто по-горе ще ви издам една тайна: сосът „сюпрем” се вари цели два дни!

Е..изглежда всяко изкуство, макар и кулинарно, изисква време и жертви...

 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече