3-часов купон със захарния герой Дзукеро

Дзукеро изпя над 30 парчета в София – последна спирка от турнето Black Cat

Снимка: Даниел Димитров

Даниел Димитров Даниел Димитров

Публикувано в  12:47 ч. 16.11.2016 г.

Ако музиката можеше да се вкуси, тя несъмнено би била сладка като захарта. И това може да го докаже единствено талант от страната на музиката, носещ името Дзукеро.

Прякорът получил още като дете от свой учител в началното училище, който казвал, че е „сладък като захар“ и го наричал marmellata e zucchero („мармалад и захар“). И на 61, Дзукеро е все така свеж, провокативен и вкусен за сетивата – като истински захарен герой, без да е сладникав.

В това успяха да се убедят няколко хиляди души в Зала 1 на НДК, които във вторник вечер близо три часа танцуваха и пяха на крак хитовете на няколко поколения – Baila Morena, Diamante (Domenica), Il Volo... Sogno, Senza una donna, Vedo Nero...

Дзукеро изпълни над 30 парчета в София – последна спирка от турнето, представящо новия му албум Black Cat и започнало с 10 поредни концерта в Арена ди Верона.

Към края на шоуто певецът, известен и със страстта си към шапките, представи и някои от най-популярните си кавъри – Guantanamera, Wonderful Life, Everybody's Got To Learn Sometime.

Най-много овации обаче събра Miserere – дуетът с великия Павароти, на чиито глас и образ зрителите се наслаждаваха от видео екрани в залата.

„Когато за първи път започнах да пиша за Black Cat, създадох около 40 песни, като след това съкратих доста от тях – разказа пред журналисти Дзукеро – през юни 2015 г. започнахме да свирим в Лос Анджелис и не успях да издам албума преди Коледа. Но ето че времето лети бързо и той е вече факт“.

Върху записите той работи с Марк Нофлър и Боно, с продуценти на „Пърл Джем” , Елтън Джон, Боб Дилън, „Ролинг стоунс” и Брус Спрингстийн.

Вокалистът на „Ю Ту” пише текста към Streets of Surrender (S.O.S.), посветена на драматичните събития в Париж от ноември 2015 г., а колегата му от „Дайър Стрейтс” записва китарите в същия сингъл, както и в Ci Si Arrende.

По думите му Black Cat е най-черният му албум, вдъхновен от филма „12 години робство”. Докато работех по него, си представях негрите в памучните плантации, отмерващи ритъма на песните си с удара на белезниците, допълва артистът. 

„Минаха пет години от последната ми среща с българската публика, която е изключително топла и аз много я обичам”, каза още Дзукеро. Твърди, че България е една от най-гостоприемните страни, в които е бил.

Аделмо Форначиари, по-известен като Дзукеро, е роден в Реджо Емилия. Още в детството си, един от най-продаваните италиански музиканти прави първите си опити да свири на орган в местната църква.

Малко известен факт е, че Дзукеро се дипломира като електронен специалист. Бил е стругар, месар и пекар. Не успява да завърши Факултета по ветеринарна медицина, защото разбира, че истинската му страст е музиката. Относно страстта към шапките, твърди, че има близо 400 вида, което му носи прякора Лудия шапкар.

Работил е с Ерик Клептън, Лучано Павароти, Шерил Кроу, Том Джоунс, Брайън Адамс, Пол Янг, Стинг, Рей Чарлз, Ронан Кийтинг, Майлс Дейвис, Би Би Кинг,  Брайън Мей.

Първият голям концерт на Дзукеро у нас е на 16 декември 2002 г. в зала 1 на НДК, когато София отново бе последна дестинация от турне, представящо албум (Shake). Ден преди изявата си той се срещна с 20 български сирачета от столичен дом и ги дари с колела, фотоапарати, плюшени играчки, спортни обувки и дрехи. 

Година по-рано – на 22 октомври 2001, Дзукеро бе гост в „Шоуто на Слави” по bTV.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече