На Разпети петък християните минават под плащаницата

Десетки се събраха в столичния храм "Св. Седмочисленици", за да се поклонят

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

btvnovinite.bg

Публикувано в  11:37 ч. 29.04.2016 г.

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица - денят, в който Христос е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос.

Хиляди миряни ще отидат днес на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото на Христос.

Тази вечер от 19 часа патриарх Неофит ще отслужи богослужението за Опело Христово в митрополитската катедрала "Света Неделя".

Църквата повелява особено строг пост на днешния ден - не трябва да се яде и да се пие вода. 

На този ден не трябва да се подхваща и никаква работа. Народът казва, че на Разпети петък и пиле гнездо не вие.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече