Как един французин спечели за целия китайски народ (СНИМКИ+ВИДЕО)

Артистът и фотограф Тома Сован натрупа близо милион ценни фотографии от вторични суровини в Китай

Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Тома Сован
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров

Даниел Димитров Даниел Димитров

Публикувано в  10:05 ч. 26.11.2020 г.

Тома Сован е артист, фотограф, издател, колекционер и пътешественик, роден в Париж през 1983 г. Определят като едно от най-значимите имена в областта на т. нар. намерена фотография. Над 10 години той спасява изхвърлени спомени от всекидневието на Китай. Дигитализирал е над 850 000 негатива, открити в пункт за вторични суровини около Пекин.

С кадрите, правени между 1985 и 2005 г., той пише едно малко парче от историята на Китай. Една история, която по думите му е малко по-човечна от тази, която обикновено четем за страна, чиято история се пише от местния департамент по комуникации и пропаганда.

През 2009 г. Сован създава архива Beijing Silvermine (Пекин, сребърна мина), който е в основата на неговите фотокниги. Те са част от постоянните колекции на „Тейт модърн“ в Лондон и центърa „Жорж Помпиду“ в Париж. Изложбата „Сребърна мина“ е подредена в софийската галерия „Синтезис“ (3 ноември 2020 – 6 януари 2021). Заглавието, от една страна, е препратка към основния елемент на аналоговата фотография – сребърния нитрат, който реагира под въздействие на светлината. От друга страна – мината, като тъмен свят, едновременно опасен и богат на ресурси, е достъпен само за тези, които копаят неуморно.

Снимка: Даниел Димитров

Тома Сован – един неуморим французин в Китай, разказва за проекта „Сребърна мина“, за чудесата и за хората, за пробива в една непробиваема държава, за невидимата част от азиатската страна и за ... уханската конспирация.

Фотокнигата нов стадий ли е в еволюцията на книгата или е отделен вид, който си има своя собствена еволюция?

- Натрупал съм близо милион фотографии – не само като физически обекти, но и под формата на негативи и изображения, които се материализират чрез химичния процес, позволяващ отпечатването на изображение върху хартия чрез светлина. Обикновено, това са изображения на ръба на изчезването. Затова моята задача е да ги запазя. Съвсем естествено се ражда и необходимостта да бъде споделена целостта на тези изображения под формата на физически обекти. И съвсем естествено фотокнигата се явява такъв предмет.

Фотографията е пълна с изненади. Има нещо изключително неочаквано в изображенията, които успявам да открия. Затова се опитвам да изследвам и неочакваните форми, които се проявяват – за да възстановя тези изображения посредством художествен обект. Той има своите граници, но същевременно напуска границите на очакваното.

Какво е бъдещето на фотокнигата като формат?

- Съвсем естествено е да смятаме, че цифровата книга ще завземе напълно всички територии, особено, ако се има предвид ролята на компютрите и на телефоните в нашето всекидневие. От друга страна, печатът, независимо дали става дума за книга на хартия или за фотокнига, винаги ще отговаря на определена, специфична нужда. Това е нещо, което можеш да притежаваш, да докоснеш и с което можеш да разполагаш в своята библиотека.

Снимка: Даниел Димитров

В този смисъл, възможностите са изключително големи. Защото традиционните форми ще продължат да съществуват – най-вероятно, съчетани с най-различни цифрови разчитания на тези предмети чрез добавена реалност. Очакват ни много изненади...

Има ли история от Китай, която никога няма да забравите?

- Историята, която никога няма да забравя, е приключението, което преди 11 години формира всички мои мисли, всеки мой ден, цялата ми работа. Огромна част от моите пътувания са свързани с изображения, които събрах от един пункт за вторични суровини. Всичко това е доста случайно. Всички тези истории не биха съществували, ако не се бях озовал на това място. А то,  по принцип, не е първото място, на което човек би искал да се разходи, когато е в Китай. (Смеe се – бел. а.)

Това означава ли, че сте късметлия?

- Да, имах огромен късмет да намеря този човек и да започна този проект. И смятам, че тези изображения също са имали немалкия късмет да попаднат в човек, готов да им отдели част от живота си, за да ги изследва.

Проектът се казва „Сребърна мина“, но коя е Вашата златна мина?

- Отвъд очевидното, има немалко елементи в света на мината, които биха могли да отговарят на моята практика като колекционер и като артист. Става дума за навлизането в една вселена, която е доста мрачна, мръсна, много потайна и в която е трудно да си проправиш път.

Но има и друго измерение – на археология. Това са изображения, които можем да си представим като фосили. Те са капсулирани в едно неприветливо и опасно място, и подлежат на преоткриване, и, разбира се – извеждане към светлината.

Какво е Вашето обяснение за чудото Китай?

- Смятам, че винаги е имало един много силен национализъм и същевременно – силно изразена форма на твърдост в правителствените инициативи. Смятам,  че това е било определящо още от 1948 г. Това е начинът, по който хората са останали обединени, и винаги са вървели в една и съща посока – дори, ако тази посока понякога е завивала а в най-неочаквани измерения.

Снимка: Даниел Димитров

Това единство и солидарност съдържат в себе си известна сила, независимо дали е икономическа или идеологическа. И, разбира се, от друга страна, има една непробиваемост. Доста голяма е тази страна – недостъпна, екзотична, тревожна, различна.

Като изключим случайността, как стана Вашият пробив в Китай?

- Когато бях на 13, в училище имах възможността да уча малко по-необичайни втори езици. Реших да избера китайския, тъй като бях много зле с правописа (Смеe се – бел. а.). Затова предпочитах да рисувам отговорите си и това може би щеше да ми помогне.

После заминах за Китай. Изключително високо оцених хората, с които се срещнах там. Бях завладян от живота в Пекин. Имах усещането, че съм много далеч от своето семейство, в една много различна култура, но останах там 12 години. Там се срещнах с моята френска съпруга. Моят син е роден в Пекин.

Така че съвсем естествено имах желанието и нуждата да направя нещо, което се отнася към тази страна, и което, надявам се, по някакъв начин, може да изнесе една малко по-различна представа за Китай от тази, която виждаме през обичайните фотографии.

Има ли жест, който ви е трогнал в Китай като оценка за Вас и работа Ви?

- Първото сериозно представяне на проекта „Сребърна мина“ беше на фестивал в град Гуанджоу, Южен Китай. Всяка година там се дава награда за най-добра изложба на годината. Журито се състои от трима китайци и трима чужденци.

Снимка: Даниел Димитров

По-късно ми разказаха, че в нощта на дискусията чужденците са се противопоставили моя проект да получи наградата. Логиката е, че парите трябва да бъдат дадени на някой беден китаец. Самите китайци в журито обаче са били доста възмутени, казвайки че искат да отличат най-добрата изложба, независимо от националността на нейния автор.

В крайна сметка, един от китайските членове на журито е казал, че трябва да бъде наградена „Сребърна мина“, защото по този начин целокупно се награждава целия китайски народ. Ето така аз получих тази награда и това е нещо, което много ме докосна, и ме окуражи да продължа с този проект.

Какво не виждаме в Китай?

- От европейска гледна точка зависи кой точно европеец гледа към Китай – този, който отива за две седмици на почивка или този, който остава 15 години там. Факт е, че това е изключително обединен народ. Затова винаги ще съществува тази недостъпност, с която никога няма да можем да се преборим и която аз не се опитвам да преборя...

Смятам обаче, че моето положение е особено интересно. Аз съм сравнително  близък с китайците, но и гледам от известна дистанция. От тази позиция правя своите проекти. Но това е точка, която един китаец никога не би могъл да достигне. Защото всички тези истории за него може би ще изглеждат прекалено банални. Докато аз имам достатъчната дистанция и любопитство – за да продължа да гледам и да се опитвам да разбирам разни неща.

Какво Китай никога няма да приеме от света?

- Страшно много неща. Китай никога няма да приеме да му дават съвети как трябва да се държи с народа си и с територията си. И това се доказва от историята. Китай никога няма да остави някой извън него да диктува неговите териториални граници или геополитическите му интереси в рамките на територията му...

В този смисъл, илюзия ли е да очакваме някога да има пълно отваряне на Китай към света?

- Не се надявам на такова нещо. Това е част от един вятър, който в голяма степен задуха след олимпийските игри през 2008 г. Това е вятър, който обаче  смени посоката си след известен брой години.

Страната сега е по-затворена, много по-малко гостоприемна, по-малко отворена към външния свят, макар и да е станала по-космополитна. Нещата се променят и е много трудно да се предвиди какво крие бъдещето. Всичко е достатъчно сложно и ще бъде още по-сложно.

Вярвате ли в т.нар. уханска конспирация, свързано с разпространението на коронавируса?

- Не вярвам в тези теории. Още повече, че нямам достатъчно контакти във високите нива на властта. Аз съм по-скоро фокусиран в боклукчийските кофи (Смеe се – бел. а.).

Кои чудеса правят Китай уникален?

- За да отговоря на този въпрос, ще го свържа с моя проект. Нещото, което ме вдъхновява, е да присвоявам различни изображения на обикновени хора и чрез тях да пиша едно малко парче от историята на Китай. Една история, която е малко по-човечна от тази, която обикновено четем за страна, в която, като цяло, историята се пише от местния департамент по комуникации и пропаганда. 

В този смисъл, това ми отвори вратите към една визуална вселена и един изключително разнообразен живот, който намирам за изключително вълнуващ. Затова, за да отговоря на въпроса, аз мисля за милиони чудеса, разпределени в малки кутийки в къщи.

Разбирам, че „Сребърна мина“ ще има продължение...

- Разбира се. В момента живея в Париж – от 2015 г., но все още имам студио в Пекин и продължавам да колекционирам негативи. Моят приятел в Китай продължава да събира чували с негативи и на всеки 50 кг ми обяснява, че цената им се покачва. (Смеe се – бел. а.). Аз му казвам, че съм съгласен, въпреки че бих се радвал, ако не беше толкова скъпо. (Продължава да се смеe – бел. а.).

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече