Българка постави световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води (СНИМИ И ВИДЕО)

Ина Димитрова достигна дъбочина от 201 метра при спускане в Червено море

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Ладислав Цветков Ладислав Цветков

Публикувано в  16:25 ч. 15.07.2015 г.

На 14.07.2015 година по време на тренировъчно спускане в Червено море българката Ина Димитрова достига дълбочина от 201 метра, с което бележи Световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води. С това тя става и втората жена в света, преминала границата от 200 метра дълбочина.

Предишното постижение за солена вода е релизирано от мексиканката София Понсе през 2010 г. - 190 метра. Рекордът в сладка вода е 221 метра на южноафриканката Верна Ван Шайк от 2004 г.

Ина Димитрова се спуска до 201 метра за 5 минути и 40 секунди, а общото време до изплуване е 282 минути. За гмуркането си тя използва 7 вида газови смеси.

Предходното гмуркане на Димитрова е 174 метра в Дахаб, Египет от октомври 2014г. Поради високата степен на риск, достигането до подобни дълбочини изисква сериозни технически умения и психическа подготовка на водолаза, както и сериозен опит в техническото гмуркане.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече