Заведенията вече посрещат първите си клиенти

1 март е първата крачка към спасението на бизнеса, заявиха от бранша

Глория Николова Глория Николова

Публикувано в  12:10 ч. 01.03.2021 г.

Ресторанти и кафенета започват работа при определени мерки за сигурност. Още преди обяд заведенията в столицата посрещнаха първите си клиенти. 

1 март е първата крачка към спасението на бизнеса, заявиха от бранша.

"Ние се чувстваме като на първия учебен ден, много сме развълнувани, ново начало", заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Новото начало започва при определени правила. На входа и изхода на заведенията има дезинфектанти.

Персоналът трябва да е с маски. Заведенията ще работят при 50% заетост и най-късно до 23 ч. На маса трябва да има до шест души.

"На 50% няма да имаме печалба, но поне ще има за заплата за персонала, за сметките. Ще сме живи, ще мърдаме", обясни Петър Цветарски, собственик на ресторант.

Много от заведенията са съкратили персонала си, а  загубите тепърва ще се изчисляват.

"Заведенията у нас отварят, защото имаме плато на заболеваемостта от 12-13% от тестовете, но здравната система е готова за справяне с натиска", каза от своя страна в "Тази сутрин" здравният министър Костадин Ангелов. 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече