Заради неизправна техника: Реколта за хиляди левове в Хасковско е станала на пепел

С повишаване на температурите рискът и от горски пожари се увеличава

btvnovinite.bg

Публикувано в  12:40 ч. 04.07.2020 г.

Рязкото покачване на температурите и последвалото засушаване доведе до първите големи пожари у нас. В разгара на жътвата в Хасковско за дни изгоряха стотици декари реколта.

Причината – неизправна селскостопанска техника. За седми път в рамките на дни пожарникарите отиват да спасяват реколта. Този път сигналът е, че гори  близо 700 декара житен блок до село Белица, а още 5000 декара рапица също са застрашени.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки усилията на десетки пожарникари и доброволци, Кирил Банев вижда как реколта за близо 60 хил. лв.  става на пепел. „Беше невъзможно да се спре огънят. Дойдоха 3-4-5 пожарни, плюс нашите двете цистерни, хора имаше с палки… прехвърли  огъня и това е“, каза пострадалият от пожара мъж.

„Пожарът възникна в следствие на техническа неизправност на трактор, който е влезнал в житния масив да прибере готовата продукция от комбайна“, уточни Пламен Петков от РДПБЗН-Хасково.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се превърне житото в пепел, е необходима само една искра от неизправната селскостопанска техника. С повишаване на температурите рискът и от горски пожари се увеличава. Опитът от други години показва, че Хасковско е пожароопасен регион, затова и лятото целият състав на  пожарната е на линия.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече