Заради дъжда: Язовирите и реките са под наблюдение

В Кърджали язовир "Боровица" вече прелива през преливника

Мария Георгиева

Публикувано в  12:06 ч. 18.04.2021 г.

Планински водачи и спасители заедно с хидролози от Министерството на околната среда и водите проверяват колко дебела е снежната покрива по билото на Стара планина. Целта е да се предвиди колко вода ще потече към язовирите при снеготопенето.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-големият язовир - "Искър", е запълнен на осемдесет процента от обема си и тенденцията е към покачване.

Язовир "Камчия", който водоснабдява Бургас, е пълен на сто процента и се изпуска контролирано, също и "Асеновец" край Сливен.

Язовир "Студена", който миналата година почти пресъхна, сега дори прелива.

В Кърджали язовир "Боровица" вече прелива през преливника.

Снимка: btvnovinite.bg

Язовирът захранва с питейна вода  Кърджали. Към момента при обем от 29 млн. куб метра вода, язовирът е пълен на 100 % и прелива през преливника си. Допълнително е пуснат и аварийният изпускател, който да снижи нивото на язовира. Според службите, за сега риск за този язовир  няма, въпреки че  нивото му се следи непрекъснато.

С особено внимание се следят трите големи язовира, изградени по поречието на Арда – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. Техните нива към момента са ниски, така че могат да посрещнат една висока евентуална вълна. На територията и на двете общини- Хасково и Кърджали, няма река, която да е излязла от коритото си, нито  язовири, които да са критични.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече