Влезе в сила наредба, забраняваща водата в пилешкото месо - Найденов проверява

Инспекцията веднага засече нарушения - месо, "напомпано" с 20% вода при допустими 4,3%

Снимка: архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

btvnovinite.bg

Публикувано в  12:36 ч. 22.01.2013 г.

Наредбата, която забранява влагането на вода в пилешкото месо влезе в сила още през ноември. Търговците и произвидителите имаха два месеца гратисен период да изпълнят разпоредбите и образно казано да сложат край на " скарата с вода, вместо с месо". От 20-ти януари Агенцията по храните започна масови проверки за пълни с вода пилета.

В днешната акция се включи и земеделският министър Мирослав Найденов. Той се възмути, че напомпаните пилета с вода продължават да стоят по щандовете на магазините, въпреки разпоредбите.

„ Сигурно ще бъдат десетки тонове месо засечени, тези които са нарушили наредбата ще бъдат санкционирани и търговците и производителите”, заяви Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

Проверка, направена преди ден, е открила пилета с над 20% вода в търговски обект. Дали пилешкото е спряно от продажба - инспектори проверяват в присъствието на медиите. Допускането на камерите обаче беше трудно.

Наредбата забранява влагането на вода над 4,3 %. По щандовете за пилешко месо обаче бяха открити продукти с много по-високо водно съдържание.

„Ще бъдат свалени от търговската мрежа, докато се премахнат несъответствията, защото са в разрез с нормативните изисквания”, допълни д-р Силвия Каменова от Агенция по безопасност на храните.

Според представителите на търговската верига обаче текстовете на наредбата не са прецизни, най-вече по отношение на старите доставки, които следва се хвърлят.

 

До налагането на санкции не се стигна. Най - стриктно обаче новата наредба трябва да се спазва от производителите.

„Тумблирането и шприцоването са нормални процеси за варено - пушени деликатеси, за шунки и продукти, които са преминали термична обработка като цяло. Те не са нормални процеси за сурови продукти, такива, каквито произвеждаме и предлагаме ние на нашия пазар”, обясни Юлия Пилчева, директор на фабрика за производство на пилешко месо.

Факт е обаче, че част от производителите злоупотребяват с влагането на вода, с цел по атрактивен търговски вид и по-ниска цена.

Проблемите пред търговците също не са малко, тъй като трябва да изхвърлят килограми годно месо, само защото не отговаря на новата наредба, а все пак говорим за безопасен продукт в срок на годност

От тук идват и опасенията, че ще се стигне до разхищаването на големи количества пилешко месо. Ще вметна, че за търговците излиза по-евтино да хвърлят стоката, отколкото да я дарят, защото плащането на ДДС върху даренията - като хранителни продукти продължава. Иначе - глобата за магазините нарушители е 5000 лв., а за производителите 10 хил.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече