Три години по-късно: Собственикът на изоставените в Осоговската планина коне е глобен с 4500 лв.

Оправдателната присъда беше отменена и Петър Пищалов е признат за виновен

btvnovinite.bg

Публикувано в  12:01 ч. 01.03.2021 г.

Окръжният съд в Кюстендил отмени оправдателната присъда на районния и призна животновъда Петър Пищалов за виновен за случая със загиналите коне в Осоговската планина през зимата на 2018 г.

Той е обвинен за проявяване на жестокост към част от животните в стадото му и последвалата смърт. Преди три години Пищалов изоставя около 100 коня в планината, оставяйки ги да бедстват без храна, вода и подслон на минусови температури.

Доброволци се организираха и спасиха част от животните, но голяма част от тях загинаха. Впоследствие се разбра, че това не е първото нарушение на животновъда, както и че е получавал евросредства за отглеждане на каракачански коне.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обвиняемият е съзнавал много добре, че изоставя животните във високите части на Осоговска планина, без да им осигури при необходимост храна, вода, подслон и ветеринарномедицинска грижа. Съзнавал е също така, че им причинява продължително и повтарящи се страдания, увреждане на здравето и стрес. Както и че през зимата ги излага на температурни и неблагоприятни атмосферни влияния, които им причиняват болка, страдание, увреждане и стрес“, се казва в мотивите на Окръжния съд в Кюстендил.

Съдът освободи Пищалов от наказателна отговорност и му наложи глоба от 4500 лв. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече