Свиневъди: Цената на пържолата ще расте

В момента се предлагат за дванайсет лева за килограм, а без кост – четиринайсет

Радослав Чолаков Радослав Чолаков

Публикувано в  19:37 ч. 16.05.2023 г.

Свиневъди прогнозират, че цената на пържолата ще расте още  заради скъпия фураж и липсата на евтини свине отвън. Други пък смятат, че това е спекулативно и че цената трябва да се задържи на 10-12 лева за килограм.

В една от веригите свинските пържоли в промоция са 9 лева, намалени от дванайсет лева за килограм.

Според животновъди вносът на евтино свинско задържаше цената на пържолите ниска в сравнение с останалите храни. Сега обаче свинете в Германия, Румъния и Испания също намаляха и това води до поскъпване на месото и у нас.

През последните няколко месеца свинското месо живо тегло е поскъпнало с петдесет процента. В магазините на производители пък цените са се увеличи, не с петдесет, а с пет до десет процента

Пържолите са между десет и дванайсет лева за килограм, а без кост - четиринайсет. В заведенията за хранене пържолите също са по-скъпи.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече