Сирни заговезни е – ден за прошка

За последно се ядат яйца и млечни продукти до Великден

Публикувано в  07:25 ч. 14.03.2021 г.

Сирни заговезни е, известен още като Неделя сиропустна или Прошка.

На този ден искаме и даваме прошка. За последно се ядат яйца и млечни продукти до Великден.

Празникът винаги е в неделя – седем седмици преди Великден. От следващия ден започва Великденският пости, които продължават до Възкресение Христово – на 2 май тази година. 

За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Прието е да се извършва и обичаят хамкане. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде много здрав през цялата година.

На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки и искат прошка и целуват ръка на домакините. Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.

Снимка: Ладислав Цветков

В някои региони на този ден се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече