Рекордни жеги и десетки сигнали за припаднали хора

Лекарите напомнят, че в жегите трябва да пием повече течности

Радослав Чолаков Радослав Чолаков

Публикувано в  20:12 ч. 28.07.2021 г.

В Спешна помощ в София днес са получени 42 сигнала за хора, на които им е прилошало в жегите. 40 градуса бяха отчетени в Русе, в Хасково пък отчетоха температурен рекорд - 37 градуса към 17 ч.

Лекарите напомнят, че в жегите трябва да пием повече течности, а хората с хронични заболявания да бъдат особено внимателни. В хода на 12-часовото си дежурство д-р Лъчезар Василев се отзова на дванайсет сигнала за хора, на които им е прилошало в жегата.

„Запомних жена, която беше колабирала до будка за вестници. След като я прегледахме, след като пийна малко водичка, кръвното стана 110/70 и си я пуснахме без проблеми, нямаше нещо сериозно“, каза д-р Василев.

Припадналата в жегата жена, нормализирала кръвното си с вода. Затова лекарите винаги напомнят в жегите да пием повече течности.

Жената, на която д-р Василев помогна направила и друга грешка - не е яла, за да и леко в жегите.

„Тя сподели, че не се е хранила тази сутрин, решила е да не закуси, изпила е само една чаша вода и съответно в топлото време й е прилошало“, обясни докторът.

От началото на горещините всеки ден лекарите в Спешната помощ получават по няколко десетки сигнала. Въвеждат адреса в навигацията и отиват при колабиралия пациент. В повечето случаи на човека е нямало да му прилошее, ако е пил достатъчно вода.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече