110 г. от откриването на „лактобацилус булгарикус”

Годишнината ще бъде отбелязана с празник на киселото мляко в Трън

btvnovinite.bg

Публикувано в  13:52 ч. 24.03.2015 г.

Трън отбелязва 110-тата годишнина от откриването на бактерията „лактобацилус булгарикус” от д-р Стамен Григоров, съобщи кметът на общината Станислава Алексиева пред БТА.

Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно „лактобацилус булгарикус Григоров”. През последните десетилетия фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.

Тържествата ще се състоят на 26 и 27 юни в Трън и родното място на д-р Стамен Григоров - село Студен извор. Тогава ще се проведе и традиционнният празник на киселото мляко, организиран съвместно с фондация „Д-р Стамен Григоров”.

Своя продукция ще представят производители от Асоциацията на млекопреработвателите. Ще бъде организирано състезание за най-добро домашно подквасено овче, краве, козе мляко и смес. Качествата на продукта ще бъдат оценявани от микробиолози. Ще бъде подредена и изложба, представяща различни видове млека.

Учениците отново ще се състезават в конкурс за есе „Българското име на дълголетието”, като на празника ще бъдат наградени най-добрите произведения. За първи път ще бъдат рисувани творби с кисело мляко.

На 26 юни в София ще се състои конференция, посветена на юбилея, организирана от фондация „Д-р Стамен Григоров”.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече