Ръководство за употреба на Иран: Страната на трите покани

Млади пътешественици описват иранската култура и как тя ни е по-близка от европейската

Снимка: btvnovinite.bg

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:05 ч. 26.11.2016 г.

Павлина Захова и Димитър Петров са част от групата пътешественици, която създава книга за визитата си в Иран.  „От Иран до конец" разказва за странстването им из страната, в която е обичай да изчакаш три покани преди да приемеш предложение, където  няма правилник за движение по пътя и има един двигател, хванат със свински опашки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Очаквах военните действия, които се водят в региона, ще бъдат усетени там. А всъщност държавата е много спокойна, не сме имали проблеми с полиция или армия, дори не сме ги виждали”, споделя впечатленията си Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg

Павлина допълва за обичая на трите покани. „За всяко нещо трябва да изчаках да те поканят три пъти – да вечеряш, да отидеш някъде. За да си сигурен, че са искрени в поканата си, защото често те импулсивно те канят и после осъзнават, че може и да не им е удобно. Затова е учтиво да се изчака”. По думите й хората там водят своя живот в своята нормалност, а битът им не се различава особено от българския. Според пътешествениците  иранската култура ни е по-близка отколкото европейската.

Снимка: btvnovinite.bg

Силно впечатление им е направило не само гостоприемството, но липсата на фиксирани цени по пазарите и фактът, че е по-опасно да те хванат да пиеш алкохол, отколкото да употребяваш наркотици.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече