Евродепутат от ГЕРБ настоява пред ЕК за подпомагане на пчеларския сектор

Пчеларите не притежават и не обработват земя, което ги поставя в неравностойно положение спрямо другите сектори

Снимка: Ладислав Цветков

btvnovinite.bg

Публикувано в  16:39 ч. 21.10.2013 г.

Сектор "Пчеларство" няма да бъде подпомогнат нито чрез директни плащания, нито чрез обвързано с производството подпомагане става ясно след приключилите тристранни преговори по оформянето на Общата селскостопанска политика за новия програмен период 2014 - 2020 година, съобщи БТА, позовавайки се на пресцентъра на ГЕРБ.

Въпреки че в новата програма се залага на по-голяма справедливост за земеделските производители и повече гъвкавост при прилагане на регламентите за държавите членки, ситуацията около пчеларите остава на същото ниво. Това е и поводът евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел да внесе в Европейската комисия въпрос, свързан с възможностите за подпомагане на пчеларството в България и Европа като цяло.

"Пчеларският сектор в ЕС изпитва сериозни трудности и средствата, получени чрез националните пчеларски програми, са недостатъчни за устойчивото развитие на сектора. От друга страна, като земеделски производители пчеларите не притежават и не обработват земя, което ги поставя в неравностойно положение спрямо другите сектори и ги изключва от подпомагане в новата ОСП, базирано основно на селскостопанска площ", посочва в аргументите си Мария Габриел.
 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече