В Розовата долина лошото време е добра новина

Сезонът на розобера е в разгара си, а когато розите са росни и влажни, се произвежда повече розово масло и то е по-добро

Снимка: bTV

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:51 ч. 25.05.2016 г.

Сезонът на розобера вече е в разгара си.

Репортерът на bTV Анна-Мария Конова просети една от градините в Розовата долина – в село Горно Изворово, за да разбере от стопаните повече за традициите и процеса на производство на розовото масло.

Вижте повече във видеото:

Розоберът започва в ранни зори. За да даде хубаво и ароматно розово масло, цветът се хваща почти в основата и се откъсва леко. Дъждът и лошото време не пречат – когато розите са росни и влажни, се произвежда повече розово масло и то е по-добро, разказва стопанката на градината Надежда Пенчева.

Снимка: bTV

Набраният цвят се носи в гюлпаната (розоварната).

Снимка: bTV

Той се изсипва в казан заедно с вода в съотношение 1:4. Чрез оглаждане от постоянно течаща вода се получава дестилация. Получената розова вода се връща за втора дестилация и след това розовото масло, което изплува, се отделя в специални съдове – така известните ни мускали, обясни Момчил Маринов, директор на историческия музей „Искра“ в Казанлък.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече