В Етъра пресъздават стари обредни практики

Сред тях са месене на гергьовски хляб, люлки за здраве, фолклорни танци

Снимка: Етъра

btvnovinite.bg

Публикувано в  07:22 ч. 06.05.2013 г.

Гергьовден се е утвърдил като един от традиционните празници на Етъра, където посетителите могат да се докоснат до старите обредни практики. В комплекса празникът започва от 11.30 часа с богата програма, обявиха от ръководството.

Посетителите на архитектурно-етнографския комплекс ще могат да наблюдават как се меси гергьовския хляб, както и да опитат от него и от гергьовското сирене. Всички желаещи ще могат да се полюлеят на специални за празника люлки за здраве, както и да се претеглят на кантарите, вързани на зелено дърво, за да проверят дали ще бъде пълна или празна годината им. Ако хората са наддали тегло спрямо миналия Гергьовден годината им ще бъде пълна и те могат да се повеселят с песните и танците на гостуващите състави.

Фолклорната програма в Етъра е организирана пред църквата „Свето Богоявление”. Участие в нея ще вземат детски ансамбъл „Габровче”, фолклорни групи от селата Новаковци и Младен, както и формация „Веселина” от Севлиево.

Посетителите ще имат възможността да си поръчат агне във възрожденската механа.

Предвидени са и две изложби по случай празника. „В изложбената зала до билкарницата в се открива изложбата „Гергьовденска обредност” от фонда на Етъра, а в голямата изложбена зала може да се види гостуваща колекция на Регионален исторически музей Пазарджик.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече