Психологията – най-желана от кандидат-студентите в СУ

Сред популярните специалности в Алма матер има такива с проблемна реализация

btvnovinite.bg

Публикувано в  14:11 ч. 11.07.2017 г.

7230 са кандидатите, подали документи за прием в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. И тази година най-много са тези, посочили като желание специалността „Психология”. Днес беше обявен първият етап на класирането за най-старото висше училище у нас, съобщиха от Алма матер.

След психологията се нареждат специалностите "Публична администрация" и "Социология", следвани от "Английска филология", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Българска филология", "Информатика", "Информационни системи" и "Право".

Така се запазва тенденцията на сериозен интерес да се радват и доста специалности с проблемна реализация след дипломирането. Според рейтинга на висшите училища в България, например, безработните сред психолозите от СУ са два пъти повече от информатиците в същото положение. Значително по-голям е и процентът на тези, които не работят по специалността си 5 години след завършването на висшето образование.

Подобно е положението и с останалите хуманитарни специалности, които се радват на голям интерес от кандидат-студентите.

До 14 юли новоприетите имат право да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап или да се включат във втория, резултатите от който ще станат известни на 18 юли. Третото класиране ще излезе на 25 юли и записването за него е окончателно.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече