Половината от качените за годината килограми се "лепват" по Коледа

Специалист съветва да избягваме свинското

Публикувано в  22:54 ч. 23.12.2015 г.

Покрай отрупаните с храна маси по Коледа и Нова година не се замисляме за калориите, а научно е доказано, че 50% от теглото, което човек качва през годината, се дължи на празничните дни по Коледа. Това коментира Валя Радева – специалист по здравословно хранене в Регионална здравна инспекция – Смолян пред Фокус.

„Радостни от предстоящите празници с удоволствие прибавяме това и онова, но не се замисляме за калориите от всички тези вкусотийки, които коварно се промъкват на празничната трапеза”, каза Радева.

За да се избегне този проблем специалистът препоръчва в празничното меню да се включат храни с ниско съдържание на мазнини като пуйка или други по-сухи меса вместо свинско. Също така да се ползват щадящи технологии като задушаване и печене, защото традиционните храни са пълни с нездравословни наситени мазнини.

Тя съветва още да се наблегне на зеленчуците и плодовете, от които също могат да се приготвят много вкусни блюда и които ще доставят на организма нужните витамини, минерали, целулоза и доста по-малко калории.

По думите на Радева, ако на Коледа и Нова година се храним здравословно, няма да имаме проблем с качване на килограми.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече