Операторът Стефан Тодоров: Под водата печелиш още едно измерение

Той 45 години ни показва живота под вълните със своите филми

Снимка: bTV

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:28 ч. 28.05.2016 г.

Първото нещо, което се случва с човек под водата е, че печели едно измерение – ние сме приковани на земята, под водата ти се рееш в пространството. Това разказа в студиото на „Тази събота” операторът Стефан Тодоров, който от 45 години снима филми в света на рибите и кораловите рифове.

„Първите камери, които се движеха свободно в пространството, бяха подводните”, посочи той. За първи път снимал под водата в Куба и останал недоволен от кадрите – впечатленията били прекалено силни и камерата непрекъснато се местела от обект на обект.

Той посочи, че за подводното снимане под 10 метра е нужна най-малко 6-месечна водолазна подготовка, като някои от стандартните принадлежности за гмуркане няма как да се използват, когато си с камера под водата: „Ние работим като първите водолази – с въздуха в гърдите балансираме”.

Покрай Стефан по гмуркането се запалва и репортерът на bTV Мария Цънцарова. Преди 4 години двамата отразяват опит за световен рекорд за най-дълъг престой с акваланг под водата. Иван Железаров издържа 50 часа и 2 минути, Стефан снима, а покрай него „незаконно” се появява и Мария заедно с бащата на младия водолаз. Той по-късно й става инструктор.

„За мен това е някакво невероятно усещане, това е някакво друго измерение”, сподели тя. Сторило й се, че е прекарала ужасно много време под водата, макар да ставало дума за само 2-3 минути.

„Не я бях виждал толкова усмихната”, сподели Стефан. По думите му под водата кислородът се усвоява много по-добре от мозъка и затова възприятията са по-активни и „разбираш много работи”.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече