Обратен ли ще е ефектът от данък „здраве”?

Производителите на храни заплашиха, че цените на закуските ще скочат двойно

Снимка: btvnovinite.bg

btvnovinite.bg

Публикувано в  19:34 ч. 21.10.2015 г.

Производителите на храни скочиха срещу данък "здраве" и заплашиха със съкращения на работници и двойни цени на основни закуски от тесто.

Българската стопанска камара поиска по темата да се свика заседание на Тристранния съвет, в който участват правителството, работодателите и синдикатите.

Пазарът на храни е най-големият у нас. За да има на масата безалкохолни и храни, българите харчат по 10 милиарда лева годишно.

Снимка: btvnovinite.bg

Химическите заместители на естествени продукти са по-евтини, затова - макар и вредни, се ползват.

Снимка: btvnovinite.bg

Така независимо дали заради данък "Здраве", или защото производителите ще сменят маргарина с масло храните ще поскъпнат, една закуска - близо два пъти.

И ако за пакетираните продукти облагането изглежда по-лесно, как ще се контролира дали някой не заобикаля изискванията и дали в кварталното заведение за бързи закуски картофите се пържат в палмово масло или олио, изглежда неясно.

Снимка: btvnovinite.bg

В тестените изделия на една пекарна има както захар, така и маргарин, масло и олио. Казват, че пълното изключване на маргарина от рецептите не винаги е възможно:

„Това ще бъде убийствено за нас. Рецептата ще я сменим - няма проблем, но то ще стане по-некачествено. Няма как 100% да се смени едното с другото, маргаринът спомага за втвърдяването на тестото, същото няма как да стане с маслото”, посочи

Управителят на пекарната Иван Петков.

Ако данък "здраве" стане факт, една закуска вместо лев ще струва близо два. А управителят допуска и съкращения на работниците с една трета.

Още по-тежка картина чертаят в Северозападна България - най-бедния регион в Европа.

Собственикът на заведение казва, че пържат картофи в палмово масло само когато количествата са големи, иначе предпочитали олио. Закуските са само с маргарин.

„Хората тук са им много малки възможностите и по принцип натискаме цените надолу много. Ние не може да си позволим някаква закуска да струва повече от един лев просто защото няма кой да я купува”, казва Асен Лозанов.

В дюнерджийницата пък твърдят, че всичко приготвят с олио.

А според икономисти не е ясно как ще се контролира облагането на храните, които се приготвят на място. Скептични са, че данъкът ще сработи, ако механизмът остане толкова сложен.

„Няма как да стои един данъчен и да проверява колко пъти и с какво са пържени картофите. По-лесно е да се обложи самото вещество, с което се пържат, отколкото да се следи всяко отделно пържене, би трябвало в тази посока да се върви към опростяване”, отбеляза икономистът Георги Ангелов.

А рискът е в крайна сметка да се похарчат два пъти повече пари за администриране на данъка от очакваните 150 милиона лева приходи.

Снимка: btvnovinite.bg

Предвижда се данъкът да се декларира и плаща доброволно от производителите и от вносителите на храни или след като регионалната здравна инспекция уведоми данъчните. От публикувания проект обаче не става ясно - как точно ще се контролира спазването на декларираните рецепти, особено за  непакетираните продукти.

 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече