Какво трябва да включва менюто ни по време на Коледните пости?

Диетологът Донка Байкова разясни как да съчетаваме храните, когато се откажем временно от животинските продукти

btvnovinite.bg

Публикувано в  10:01 ч. 16.11.2016 г.

Всеки от нас би могъл да предприеме коледен пост според здравния си статус с различна продължителност. Всички, които се чувстват в добър биотонус, могат да си позволят и 40-дневния пост. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV диетологът Донка Байкова.

Добре е да детоксикираме организма си, отбеляза тя.

Експертът препоръча съчетаването на бобови и зърнени храни – например боб и леща с хляб, ориз с грах, нахут с киноа или просо. Тези комбинации трябва да са гарнирани със зеленчуци и плодове.

Закуската може да бъде от богати зърнени миксове, овесени ядки, които имат и фибри. Даже и да има повече въглехидрати в тях, те са с нисък гликемичен индекс, не натоварват въглехидратната обмяна и не повишават кръвната захар, подчерта Байкова.

Тя препоръча лека вечеря, защото между 2 и 3 часа през нощта сме в най-висока активност на синтезните процеси. Ако ядем нещо въглехидратно, не можем да го изгорим, защото след вечеря гледаме телевизия и си лягаме, каза диетологът. 

Можем да си позволим и шепа ядки, но не повече от 50 грама, тъй като са доста висококалорийни.

Байкова препоръча да консумираме и много течности – вода, билкови отвари и зелен чай.

Диетологът предупреди, че тези, които решат да се ограничат до Коледа, не бива да посегнат веднага върху пържолите, сърмите и баницата.

Трябва на всеки прием да добавяме само по един вид от храните, които 40 дни не са присъствали в менюто ни.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече