Един ден до началото на „Мастършеф” 4

Къде ще учи бъдещият победител?

Полина Гергушева Полина Гергушева

Публикувано в  11:04 ч. 25.02.2018 г.

Вече ви показахме какво прави „Льо Кордон бльо” – едно от най-престижните кулинарни училища в света. Показахме ви класните стаи, в които преподавател готви пред учениците. Влязохме в кухните, в които те практикуват. Заведохме ви на покрива, където се отглеждат пресни билки и пчели, които дават мед.

Но нищо от това не е от значение, ако ги няма учениците. Тази година сред всички 400 редовни ученици в лондонската академия има двама българи – Елизабет и Александър.

„От 2015 година работя в кухня и реших, че след като си свърша училището, трябва наистина да се науча. Търсих в интернет и видях това училище, реших да дойда да го погледна и да видя как става работата тука и накрая реших, че това е училището, в което трябва да дойда. Тук е супер”, разказва Елизабет.

Докато Александър има по-различен план. „Моя план засега е да работя в индустрията 6 месеца до година, две. Да натрупам нужния трудов стаж и потенциал и ако мога да отворя собствен ресторант”, казва той.

И двамата се запалили по готвенето от своите роднини, които приготвяли семейните обеди и вечери. В семейството на Елизабет абсолютно всеки участвал в подготовката на трапезата. Александър пък гледал баба си и чичо си. Именно заради тях днес Александър мечтае не за италиански или френски ресторант, а за български. И той да прослави нашата кухня в Европа.

И докато Сашо учи кулинарен мениджмънт и мечтае да ръководи ресторанти, Елизабет иска просто да бъде добър кулинар.

Веригата „Льо Кордон бльо” има 50 училища в 20 държави и обучава всяка година повече от 20 000 души. Всички те идват от четирите краища на света и разбира се очакват да имат бляскаво бъдеще. За такова със сигурност мечтае и следващия победител в „Мастършеф” 4, който ще учи заедно с Елизабет и Александър.

„Всеки един от тях има свой план и своя собствена съдба. Голяма част от тях започват да работят като готвачи и правят доста успешна кариера. Нещата, на които ние държим и сме горди, са всъщност учениците и тези, които са завършили и голяма част от тях правят много успешна кариера. Други отварят ресторанти, трети отварят кафе, четвърти правят блог за храна, някои от тях стават телевизионни звезди и така”, споделя шеф Емил Минев, директор на „Льо Кордон бльо” в Лондон и дава пример със себе си.

„Аз съм ученик на Кордон Бльо и сега съм от другата страна в най-високата позиция като директор на училището. Възвръщаемост има, определено. Но това е в дълъг срок. Един готвач на позиция главен готвач, екзекютив шеф, е добре платен това не е тайна. Но това е един дълъг път. Не е спринт. Не можеш да станеш топ готвач за една година. Няма как да стане, независимо колко си талантлив. Трябва да минеш през определени нива, да учиш, да си постоянен, да работиш сериозно и така. Има един път, който трябва да извървиш. Няма къс път”.

А това, което обединява всички ученици и шефове е страстта към готвенето. 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече