ЦЕРН с „Гинес” за откритието на „божествената частица”

За постиженията на ЦЕРН има и голям български принос

btvnovinite.bg

Публикувано в  12:56 ч. 28.09.2014 г.

ЦЕРН постави рекорд на „Гинес” с откриването на „божествената частица”. Отличието дойде в навечерието на 60-годишнината от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания.

За постиженията на ЦЕРН има и голям български принос. Инж. Албена Колева преподава в бургаската гимназия по механоелектротехника и електроника. Тя е един от учителите, които скоро заминават на специализация в ЦЕРН. „Ще се запознаем с много нови неща и се надявам да мога, по някакъв начин след това, заредена с всички положителни емоции, които ни очакват там, да ги предоставя и на учениците”, казва тя.

Инж. Колева ще посети и Големия адронен колайдер, а един от модулите му - CMS, е конструиран и обслужван от български специалисти. Без него най-новите и значими научни открития в ЦЕРН нямаше да са възможни.

„Учители по физика, групи от 30-40 човека посещават ЦЕРН за една седмица, където им се четат лекции на български език от български учени в ЦЕРН, а след това те се връщат и довеждат своите ученици в ЦЕРН, защото повече от 2 000 ученика са посетили организацията”, разказа пред bTV ръководителят на българския екип в ЦЕРН доц. д-р Леандър Литов.

70 български учени са участвали в откриването на „божествената частица”, която трябва да разкрие тайната за възникването на Вселената. Над 110 българи работят в ЦЕРН като физици, математици и компютърни специалисти.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече