Без качествена и независима журналистика едно общество спира да е демократично

Лица на bTV Новините споделят опита си със студенти

Снимка: bTV

btvnovinite.bg

Публикувано в  17:36 ч. 18.02.2018 г.

Едно общество, в което безпрепятствено се разпространяват всякакви непроверени и лъжовни твърдения, вече не е демократично общество. Това е позицията на журналиста от bTV Новините Кристина Баксанова. Тя, заедно с колегите й Теодора Трифонова, Иван Георгиев, Петър Нанев и Стоян Георгиев изнесоха серия от лекции в Американския университет, посветени на силата на независимите медии.

„Фалшивите новини не са нищо ново, това е модерното име на лъжата – още Октавиан разпространява фалшиви новини за Марк Антоний, за да спечели власт (…) Светът в момента се променя, има пренарежда не на играчите, в това пренареждане има хаос и объркване (…) Светът е в едно леко хаотично състояние и когато има хаос, много лесно възниква лъжата”, коментира Баксанова в студиото на „120 минути”.

По думите й „журналистиката е професия, която работи за истината, но истината трябва да се проучва, всичко останало е глупост или лъжа”.

Според Теодора Трифонова проблем е и че самото общество не се информира добре – разчита на „сайтове, които обслужват интересите на икономически кръгове, на политически кръгове”. По думите й това, което е нужно, е дълбочина: „От смислена, задълбочена журналистика, която се основава на фактите”.

Как може да се промени положението в българските медии към по-добро? „Аз смятам, че журналистиката в България има нужда от млади хора, които четат, които се интересуват, които могат да променят ситуацията, която, няма да се лъжем, е доста тежка и трудна”.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече