Ново, но за ремонт: Път за 3 млн. лв. се напука след пускането на колите

Може ли почвата, а не некачествено строителство да е виновникът

Маргарита Стефанова

Публикувано в  12:11 ч. 07.10.2021 г.

Чисто нов път във Врачанско се напука и предизвика обществено недоволство.

Снимка: bTV

Цепнатините набраздили асфалта на обновеното за 3 милиона трасе до село Чирен почти веднага след пускането а трафика.

Три дни, след като били залети с битум, цепнатините се появили отново.

Експертите, повикани от община Враца като възложител на ремонта, не потвърдили съмненията за некачествено строителство.

Снимка: bTV

„За момента не може да се каже кой е виновен“, заяви инж. Цветан Стоичков, зам.-кмет на Враца.

Твърди се дори, че строителите са преизпълнили заданието и е имало допълнително подсилване. Асфалтът е над 10 сантиметра.

„Това е била дълбочината на стария пласт, ние сме надградили 30-35 сантиметра трошено-каменна настилка, за да се постигнат по-добри показатели“, обясни инж. Красимир Цонев, представител на фирмата подизпълнител.

Снимка: bTV

Установено било, че освен по дължина, пропукванията са и в дълбочина.

„Становището на геолозите е, че земната основа под каменното легло е с голяма концентрация на глина и тъй като тази година имахме доста голямо засушаване, тази основа е пропукала“, обясни инж. Стоичков.

Заради дефектите пътят още не е приет и парите не са платени, а отстраняването на дефектите ще е за сметка на изпълнителя. Най-компрометираният участък пробно допълнително се укрепва.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече