На прага на по-леките мерки: Не трябва да ни успокоява притихването на вируса

Проф. Радостина Александрова съветва да използваме тези месеци за подготовка и ваксинация

Бесте Сабри Бесте Сабри

Публикувано в  11:47 ч. 11.06.2021 г.

Притихването на вируса не означава, че той е изчезнал и това не бива да ни успокоява, каза вирусологът проф. Радостина Александрова за bTV. На прага на разхлабването на мерките за носене на маски на закрито тя съветва да използваме тези месеци за подготовка.

„Това означава и ваксинации. Не би било учудващо ако наесен на местата, където недостатъчен брой хора са придобили имунитет, да се стигне отново до активизиране на вируса“, казва Александрова.

По думите ѝ не трябва да изключваме и новите мутации на вируса.

„Ако вирусът остане дори на отделни места и там се разпространява, особено пък, ако се разпространява абсолютно безпрепятствено, би могъл да роди нови мутации, нови варианти“, обяснява тя.

Според експерти темпът на ваксинация в страната е твърде бавен.

„У нас в момента има 22 дози на 100 души. В това отношение ние сме заедно с Русия и Северна Македония в Европа, но зад нас са само Беларус, Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина и Косово“, пояснява Александрова.

Според нея, за да се върнем към нормалния живот, най-добрият път остава ваксинацията.

Междувременно от другата седмица се очаква разхлабване на мерките за носене на маски в закрити помещения. Те обаче ще важат само за ваксинирани лица.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече