Колко килограма месо консумира средно българинът на година?

Въпреки притеснението си заради aфриканската чума, продажбите на свинското растат

Елица Попова Елица Попова

Публикувано в  19:33 ч. 03.08.2019 г.

Свинското месо е един от продуктите, които задължително присъстват в диетата на българите.

По данни на Националната статистика през 2018 г. средно на човек от домакинство се падат по над 10 кг свинско месо. Това е с повече от килограм в сравнение с 2017 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 34 кг е средната годишна консумация на месо на човек от домакинство у нас. Освен свинско в тях влизат над 11 кг пилешко и малко над килограм телешко и агнешко месо.
 

Снимка: btvnovinite.bg
В Монтана търговците отчитат повишен интерес към свинското месо в разгара на кризата с aфриканската чума по свинете. По магазините в града месото се доставя от ферми, които хората познават.

Въпреки това клиентите задават все повече въпроси за произхода на продуктите. Месото все пак продължава да се купува дори да има притеснение.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти непрекъснато изследват свинското месо. В Пловдив е една от специализираните лаборатории в страната. Там за последната година са проучени няколкостотин проби за наличие на вируса. Апаратурата разпознава болестта за около 2 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

От лабораторията обясниха, че пробите се регистрират и оставят на специално гише, а достъпът на външни хора е забранен. След това кръвният материал се подготвя и анализира при засилени мерки за сигурност.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече