Какво може да се приготви от сливи освен ракия?

Една от новите рецепти е пюре от сливи със сирена и орехи

Снимка: bTV

Александра Кръстева Александра Кръстева

Публикувано в  09:59 ч. 24.09.2017 г.

На  Фестивала на сливата в Троян освен музика, традиции и занаяти, тук може да бъде опитано специално сливово меню. 

Сливова ракия. Едва ли има по-известно и любимо приложение на сините сливи в Троянския балкан. Производството на сливовица датира от средата на ХІХ век. И днес питието е задължителна част от трапезата на всеки троянец. 

Приложението на плодовете обаче съвсем не се изчерпва с превръщането им в алкохолна напитка.

Антоанета Трифонова от Троян е посветила живота си на кулинарията. Тя можа да предложи немалко рецепти със сливи.

Снимка: bTV

Сливовото меню на Антоанета включва кебап, супа, катък, хляб, сладкиши, лучник.

А защо синята слива се оказва незаменима съставка във всяка гозба?

„Сливата на каквито и обработки да подлежи – сушене, замразяване, варене, печене, тя си запазва своите качества. Копривата също – сушене, варене, всичко си остава в нея”, казва Антоанета.

Снимка: bTV

На въпроса кое е най-странното нещо, което може да се приготви със сливи тя се сеща за рецепта, която наскоро е намерила – дип от сливи или пюре:. „Пресни сливи печем със сол и черен пипер, пасираме, към това добавяме синьо сирене, крема сирене, чесън, орехи… франзела или домашен хляб топъл. Това е по-странно нещо”.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече