Още два мъртви делфина край морето, 59 случая за тази година

Според учените има промяна в морските течения, която не е благоприятна за животните

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

btvnovinite.bg

Публикувано в  18:03 ч. 02.08.2012 г.

Броят на сигналите за мъртви делфини по Южното Черноморие се увеличава. Нови два сигнала са получени в Регионалната инспекция по околна среда и води-Бургас. Труповете на морските бозайници са били изхвърлени на плажа на къмпинг „Корал” и на скали в местността Буджака в Созопол.

Екземплярът на плажа на къмпинга е от вида афала - едър, с дължина 2,20 м. По тялото на делфина са установени повърхностни плитки наранявания на целостта на кожата. Липсвала е дясната перка. Заключението на експертите е, че няма видими външни следи от насилствена смърт.

Намереният в Созопол делфин, вероятно афала, с размери около 1,60 м, също е без никакви външни наранявания.

Само през юли постъпилите в РИОСВ-Бургас сигнали за мъртви делфини са 23, като преобладава броят на екземплярите от вида афала. Общият брой на намерените мъртви морски бозайници от началото на тази година до момента е 59. За сравнение през миналата година броят на мъртвите делфини беше 21.

Според чуждестранни учени, специалисти в областта на делфините, поради тежките климатични условия на изминалата зима, има промяна в морските течения, която води до увеличаване на броя на изхвърлените на брега китоподобни. Това се наблюдавало не само по българското черноморско крайбрежие, но и по турското, румънското и грузинското.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече