Етикетът "вредни" за имитиращите млечни продукти би бил парадокс

Решението е в строгите правила за етикеция - продуктите с растителни мазнини да не се изписват като "млечни"

Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

btvnovinite.bg

Публикувано в  08:26 ч. 21.11.2012 г.

На имитиращите млечни продукти не може да се сложи етикет „вредни”, както например се прави при цигарите. Причината е, че това ще доведе до парадокс - ако се сложи такъв етикет, това значи, че въпросният продукт не може да е на пазара, защото става въпрос за храни и то от първа необходимост. Това обясни пред bTV Диляна Славова от Националната асоциация на млекопроизводителите по повод обявената от Мирослав Найденов във вторник наредба за „чисти храни” и особено млечни продукти.

„Практиката в останалите страни е да има производство на високо и нискобюджетни продукти, като последните не могат да носят етикета „млечни продукти”, трябва да има строги правила за етикецията. Повечето фирми у нас правят същото – и истински, и имитиращи продукти. Ние не откриваме топлата вода, но правилата тук не са ясни”, добави Славова.

Друг представител на бизнеса в сектора - Димитър Зоров, допълни от своя страна, че земеделският министър е изразил по-скоро лично убеждение като потребител, че продуктите с растителни мазнини трябва да се отделят с надпис „вредни за здравето”.

Според Зоров решението на проблема с имитиращите продукти също се корени в разграничението в етикецията, която трябва да упоменава съдържанието на мазнини от растителен произход.

„Вчера стана ясно, че от направените проверки на 70-80 продукти, 32 са били с нарушение. Пише млечен продукт, а има имитиращи съставки. Това е бизнес за няколко милиарда с голямо лоби – и в ЕС, и у нас, разберете. Но не е честно аз да влагам чисти продукти и моята продукция да не е конкурентна, защото е по-скъпа, а друга фирма да влага примеси и да печели за моя сметка”, смята Зоров.

Експертно мнение по темата предложи и професор по хранене Донка Байкова, според която опоменаването на растителните мазнини на етикетите на млека, сирена и кашкавали не е достатъчно. Причината е, че има различни по вид и вредност такива мазнини.

„Въпреки че пише за имитиращите продукти, аз не знам дали става въпрос за палмова, хидронизирана или течна мазнина. Твърдят хидронизиран маргарин например е най-вреден, той не се усвоява от организма, а се натрупва. Ако имаме и натурално мляко в продукта, там също има наситени мазнини, нещата не са толкова прости”, разясни експертът по хранене и диетология.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече