Днес отбелязваме Васильовден по стар стил

Ромските общности в страната отбелязват Банго Васил

Леда Цветкова Леда Цветкова

Публикувано в  21:12 ч. 14.01.2023 г.

Днес отбелязваме Васильовден по стар стил. В селата около Перник сурвакарски групи обикалят домовете за здраве и плодородие, ромските общности отбелязват Банго Васил, а в Симитли хиляди се върнаха към традициите, свързани с кукерите.

В Сливен днес посрещнаха ромската нова година, известна още като Банго Васил. Според традицията на трапезата се слагат сварен петел и сърми, а в питката - паричка за здраве и късмет.

От сутринта по къщите минават сурвакари. Екип на bTV беше в дома на именниците Василка и Васил Чапразови.

„Всички се обличат празнично, къщата трябва да е почистена. Разчупването на питката - обикновено това го правят най-стария човек, защото преди фамилиите са били големи и всички се събират на едно място“, разказва Васил Чапразов.

„Сурва“ започва нощта срещу Васильовден по стар стил. Палят се огньове и се гонят злите духове.

На сутринта в село Ярджиловци три сурвакарски групи посещават домовете, за да благословят стопаните за здраве и късмет.

„Участвам от тригодишен, защото го обичам този празник и тези хора, които са на това място“, разказва Антоан Стойчев, войвода на група „Долна махала“.

Част от обичая е предрешени младоженци и поп да обикалят къщите, за да имитират венчавка пред домакините.

„Женим се. Аз съм Роберто, приятно ми е. Еми, защото нямах избор (на въпрос защо е избрал да бъде булката – б.р.)“, казва един от участниците в празника.

Хиляди участници от цялата страна - пазители на кукерските традиции и обичаи, дефилираха на фестивал в Симитли. 

„Емоцията е неописуема. Опитваме се, да продължаваме поддържането на българските традиции“, отбелязва и Маргарита Митрева, председател на читалището в с. Коларово.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече