„Чети етикета”: Суперхраните влизат в менюто на детските градини

Новият рецептурник ще бъде одобрен в началото на 2018 година

Снимка: bTV
Публикувано в  09:31 ч. 20.10.2017 г.

Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече ще включва и т.нар. суперхрани. Той ще бъде одобрен в началото на следващата година и градините ще имат възможност да предлагат на децата чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле.

От менюто на децата вече отпадат пържените храни, както и колбасите, посочи проф. Стефка Петрова от националния център по обществено здраве и анализи.

Снимка: bTV

Въведен е и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят 130 грама.

Снимка: bTV

„Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта”, посочи още проф. Петрова.

По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. По думите й те са по-скоро алтернатива, а не новата норма.

Снимка: bTV

В детска градина "Дъга" задължително преди обяд похапват плод, а за обяд има супа риба и таскебап със задушен ориз за гарнитура.

Рибата не е от любимите на децата храни, но е полезна и е задължителна част от седмичното меню. „Овесени ядки не обичат, от тази година решихме да слагаме овесените ядки в супите, за да ги приемат по този начин”, коментира Галя Точевска, медицински специалист в детската градина.

Интересът  към непознатите и необичани, но здравословни храни, педагозите събуждат под формата на игра. Така тестват и отношението на децата към семенцата чия и киноа, както и към някои екзотични плодове, които съвсем скоро ще станат част от менюто в градините.

Снимка: bTV

Експертите са убедени, че макар и не наши, новите храни ще се приемат лесно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши. „ Ще има и съпротива, но децата в тази възраст са големи експериментатори, те искат да научават нови неща, да пробват нови неща, и аз смятам, че ще свикнат да ядат това нещо, а и най-интересното е, че те се опитват вкъщи да насаждат тази идея за здравословното хранене”, посочи Емилия Николаева , гл. експерт в Община Враца.

Екатерина Йосифова, от фондация „За храната”, посочи, че родителите стават все по-активни в храненето на децата им в градината. По думите й все още е проблем, че се разчита на много тестени изделия.

Експертите очакват известна съпротива с прилагането на новите храни. Но смятат, че сега е моментът децата да свикват и да се запознават с нови случай.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече