Цанко Цанков може да стане първият човек, преплувал Бургаския залив

Опитът му започна тази сутрин в 6:20 ч. от нос Емине, трябва да финишира след 10 или 12 ч. на Маслен нос

btvnovinite.bg

Публикувано в  12:55 ч. 17.07.2019 г.

Цанко Цанков може да стане първият човек, преминал Бургаския залив.

Почти 45 километра в Черно море – толкова се опитва да преплува в момента 31-годишният мъж от Бургас. 

Точно в 6:20 ч. сутринта Цанко Цанков стартира от нос Емине и трябва да финишира на Маслен нос.

Разстоянието е 44 километра и 702 метра. Той трябва да се движи със средна скорост от 4,5 км/ч. При тази скорост трябва да финишира след 10 или 12 часа.

31-годишният Цанко е национален шампион и рекордьор по плуване, подготвя се от 8 месеца за това предизвикателство. Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база Бургас участват с много сложна логистика в този опит за рекорд, в момента корабоплаването е спряно.

В Трафик кулата на пристанище Бургас следят движението на катера, който съпътства 31-годишния Цанко Цанков.

"Осигуряваме един периметър на безопасност от порядъка на 3 навигационни мили и предупреждаваме всички съдове, които са в региона да стоят настрани от този периметър", обясни капитан Гриша Атанасов, Управление на трафика ДП Пристанищна инфраструктура.

"Целенасочени водим подготовка за това мероприятие от месец декември миналата година, вече близо 8 месеца, като в град Бургас провеждаме последната част от нашата подготовка, която е тук в условията на откритите води на Бургаския залив..", обясни преди старта и самият плувец Цанко Цанков.

За подготовката си Цанко получава съвети от плувеца Петър Стойчев, който постави рекорд с преплуването на Ламанша. Разстоянието в Бургаския залив е с 11 км по-дълго от Ламанша.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече