Борбата с огъня при Кресна – поглед от въздуха

Разказват подполковник Димитър Павлов и майор Стефан Вълчанов

Снимка: bTV

Емил Кацаров

Публикувано в  23:23 ч. 29.08.2017 г.

Двата военни хеликоптера „Ми – 17“, участвали в гасенето над Кресна, се върнаха днес в авиобазата си край Пловдив. Военните машини обляха с близо 900 тона вода пламъците в трудно достъпните планински участъци.

Снимка: bTV

За подполковник Димитър Павлов и майор Стефан Вълчанов това е поредната рискована мисия. Двамата участват в гасенето на пожари с хеликоптер 419 от пет години. Категорични са, че огненото бедствие в Кресненско няма аналог до момента.

Снимка: bTV

„Имаше пламъци над 50 метра над дърветата, което е изключително опасно за вертолета. Над такива места просто липсва въздух, кислород, който е необходим за двигателите. Когато няма достъп на кислород до двигателите, те изгасват“, каза подполковник Димитър Павлов, от 24-а авиационна база „Крумово“.

Подполковник Димитър Павлов
Снимка: bTV

„Ми – 17“ носи до три тона вода. Действията на екипажа трябва да са изключително прецизни.

„Най-трудното беше, когато се подхождаше в дефилето. Там има малко по-специфични течения. Трябва да се внимава много“, каза майор Стефан Вълчанов.

Майор Стефан Вълчанов
Снимка: bTV

В избухването и разпространението на пожара има доста неизяснени обстоятелства.

„Вчера беше много странно – отидохме да гасим основното, където горя – когато взимахме вода на около километър се появиха пожари – ей така – от нищото“, разказа Вълчанов.

Най-драматично се оказва участието на хеликоптерите в гасенето на пожара край село Ощава, когато навреме хвърлената вода на практика спасява от изпепеляване крайните къщи на селото.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече