Близо 56 000 четвъртокласници на национално външно оценяване

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни

Снимка: btvnovinite.bg

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  15:08 ч. 26.05.2023 г.

55 955 четвъртокласници се очаква да се явят на национално външно оценяване по български език и литература и математика на 29 и 30 май. В понеделник е изпитът по БЕЛ, на който учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече.

И тази година тестът по български език и литература включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Изпитът по математика е във вторник, 30 май. Както и предишни години тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Изпитите започват в 10 часа, а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9:45 ч. Пише се с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник.

Оценките от националното външно оценяване в края на четвърти клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече