Българи прославиха родната кухня на международно кулинарно състезание

"Бокюз дор" в кулинарията е еквивалент на олимпийските игри в спорта, а атмосферата в залата е като на истинско спортно първенство

btvnovinite.bg

Публикувано в  08:18 ч. 15.07.2018 г.

Български готвачи участват в най-голямото кулинарно състезание в Европа – „Бокюз дор” (Bocuse d'or).

Торино – италианската столица на вкусната храна и доброто вино. Часът е 7, но улилиците на града вече са пълни, защото всички се готвят са най-голямото европейско състезание по гастрономия „Бокюз дор”.

Състезанието в кулинарията е еквивалент на олимпийските игри в спорта, а атмосферата в залата е като на истинско спортно първенство.

20-те най-добри европейски отбори са запретнали ръкави, за да се борят за титлата на стария континент. Срещу най-добрите в кулинарията се състезават и българи.

Отборът ни, заслужил честта да участва, се състои от трима души – готвач, треньор и помощник. Това са Никола Николов, Веселин Калев и Христо Фильов. Участниците ни са готвачи в ресторанти в различни държави. Тренирали заедно по интернет непрестанно, но се видели едва три пъти. Нямали достатъчно спонсори, за да си позволят повече тренировки.

„Изискванията са все пак да представим страната си с поне една гарнитура, която е българска. Аз съм си избрал сармите – лозовите сърми, вместо с ориз ще ги напълним с момици, но като цяло почти всичко е много българско. Ще готвим с коприва, с просо, сирене, говежди тартар, който едно време е бил класика”, обяснява Никола.

Състезанието започва с пазаруване. Условие е да се изберат необходимите продукти, за да приготвят ястия с телешко месо, ориз и хляб. Трябва обаче да включат и традиционни продукти за различните страни.

„Продуктите не трябва да са малко в никакъв случай, но не трябва и да са много, защото съдиите гледат това, което хвърляме и трябва да се внимава”, пояснява Никола.

Когато състезанието започне отборите имат 5 часа и 35 минути, за да приготвят две ястия за международното жури, в което от години има и българско участие – шеф Андре Токев. Отборите трябва да мислят за всичко.

Най-много точки получават за вкуса на храна, следва декорацията и накрая организация, работа в екип и чистота на работното място. Журито дава точки дори за количеството изхвърлени продукти. 

„Винаги е много трудно да се избере най-добрият отбор. Но имаме отлично жури. Виждам огромен прогрес през годините. Не знам докъде може да стигнат отборите дори. Събираме най-добрите готвачи от света и всеки може да види как приготвят храната. Ние сме едно голямо семейство. Именно това е била мечтата на баща ми, когато е създал състезанието”, казва Жаром Бокюз.

Скандинавските страни за поредна година направиха фурор и обраха наградите.  Състезанието спечели Норвегия.

Българският отбор не успя да се класира за световното по гастрономия в Лион, но въпреки това момчетата са доволни от представянето си, защото са готвили редом до най-големите гиганти в кулинарията.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече