Агнешкото и яйцата за Великден: Как да сме сигурни, че са безопасни?

Отличителен белег за произхода на месото е маркировката

Публикувано в  20:10 ч. 07.04.2021 г.

Агенцията по храните започва засилени проверки на магазини, складове и ресторанти преди празничните Великден и Гергьовден.

Проверяващите ще следят за правилните етикети по продуктите, както и за документацията, доказваща произхода и безопасността на храните.

Обектите, които ще бъдат проверявани са такива, които произвеждат или търгуват с яйца, бои за яйца, козунаци и агнешко месо. Такива са месодобивните компании, както и кварталните магазинчета, месарници и големите търговски обекти.

Снимка: btvnovinite.bg

За сега към Агенцията по храните няма подадени сигнали за нарушения.

Мерал Люледжи има месарница в центъра на София. Изкупува агнешкото от търговци и следи производството да е българско.

За да сме сигурни, че е българско месо единственият ни шанс са документите и синият печат, който винаги стои върху месото.

"Едно хубаво агнешко месо си изглежда розовко с леки балончета вътре. Като го пипнете вътре трябва да е мекичко, да не ви остава пръста върху месото. Веднага да се изправя. Мазнината да е бяла", казва Мерал.

Снимка: btvnovinite.bg

Отличителен белег за произхода на месото е маркировката. 

"Здравната маркировка на месото, което е добито на територията на България е в син цвят, от останалите страни е в червен", уточнява Бистра Иванова – началник сектор в отдел Контрол на храните и граничен контрол'' в София.

Проверките в магазините ще следят за ясно ли е обозначен произходът на месото, както и начинът на съхранение.

Снимка: btvnovinite.bg

"Проверяваме температурния режим, начина на транспортиране, общата хигиена и не на последно място всички противоепидемични мерки. Храните, които се предлагат опаковани, трябва да бъдат правилно етикирани с пълната информация за състава, за произхода, за срока на годност", посочва още Бистра Иванова.

Сигнали могат да се подават на сайта на Агенцията по храните и на горещия телефон на агенцията по храните, както и писмено. А за вносните храни следи граничен контрол.

По отношение на яйцата всяка пратка, която е от ЕС или трети страни, ще бъде обект на контрол лабораторен по отношение на фактора салмонела и самата пратка няма да бъде допусната на пазара до излизане на резултатите от анализа.

Снимка: btvnovinite.bg

Глобите за храни без етикети са:

  • за физическо лице - от 2000 до 4000 лева
  • за юридическо – от 4000 до 6000 лева

Проверките на храните в търговските обекти ще приключат на седми май.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече