Масови проверки на инспекторите по труда

В празничния ден много работодатели бяха санкционирани за нарушения

Публикувано в  18:25 ч. 22.09.2011 г.

Масови проверки на инспекцията по труда у нас. В празничния ден инспекторите следят изкъсо работодателите, които често не плащат на служителите си извънредния труд.

На празници в търговията, хотелиерството и  ресторантьорството се налага да работят най-много хора. Много работодатели заобикалят закона, за да не плащат извънреден труд.  Основните схемите затова са три - служителите работят извънредно когато администрацията почива, т.е. когато е нищожен шансът инспекторите да минат на проверка, сключва се договор на непълно работно време или се въвежда така нареченото "сумирано изчисление на работното време".

Сумирано се отчита колко е отработил работника за един дълъг период от време - 2 или 3 месеца, като максималната продължителност за отчитане е 6 месеца. В този период работодателят успява да нагоди графика така, че да "компенсира" служителя и да не му плати извънреден труд. Ако все пак обаче се наложи да плати - правилото е надница и половина, без значение в какъв ден е положен извънредния труд. Законът позволява дневно до 6 часа извънредна работа в рамките на седмица.

По-различно стои въпроса с извънредния труд на хората с ненормирано работно време. При тях оставането до по-късно на работа се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск. За извънреден труд на тях им се зачита само работата в почивни дни и на официални празници, какъвто е днешният.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече