Няма да протестираме срещу помилването на Майкъл Шийлдс

Ако има нови доказателства, делото може да бъде възобновено, каза главният прокурор

Публикувано в  16:59 ч. 10.09.2009 г.

Българските власти намират за законно помилването на британския гражданин Майкъл Шийлдс, който беше осъден у нас на 15 години затвор за опит за убийство. Това се казва в позиция на Министерството на правосъдието, разпространена днес. Вчера британският правосъден министър Джак Стро съобщи за помилването на осъдения 22-годишен футболен запалянко. Той беше осъден за нападението над българския барман Мартин Георгиев на Златните пясъци през май 2005 г.

Според Министерството на правосъдието актът на помилване е по правилата на Европейската конвенция за трансфер на осъдените лица и британските власти са имали право да преценяват сами. Българските власти вече са получили документацията около казуса от британското правосъдие.

Шефовете в съдебната система също заявиха, че Великобритания има право да пусне Шийлдс. Главният прокурор Борис Велчев каза, че засега в българската прокуратура нямат данни за новите доказателства, които вадят Шийлдс от затвора.

"Не знам какви са тези нови доказателства, но ако те са налице и са достатъчни няма проблем да възобновим делото", каза Велчев.

Тази сутрин пред bTV aдвокатът на пострадалия българин подчерта, че Шийлдс не е оневинен, а е помилван, което е странно с оглед на присъдата си у нас.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече