Недоспиването увеличавало риска от диабет

Учени твърдят, че ако редовният нощен сън е по-малко от 6 часа, вероятността да се развие преддиабетно състояние нараства 3 пъти

Публикувано в  15:31 ч. 08.09.2010 г.

Недостатъчният сън увеличава риска от диабет, са установили учени от университета на Уорик в графство Уорикшър, Англия, предаде ИТАР-ТАСС.

Изследването им продължило 6 години. Учените открили пряка връзка между недоспиването и появата на преддиабетно състояние, известно като нарушена гликемия на гладно (IFG). Организмът на човек с нарушена гликемия на гладно губи способността си да регулира ефикасно кръвната захар, което увеличава риска от диабет тип 2 (инсулинонезависим диабет).

След неколкогодишни наблюдения на здравословното състояние на 1455 пациенти британските учени заключили, че ако редовният нощен сън е по-малко от 6 часа, вероятността да се развие преддиабетно състояние заедно със свързаните с него последствия нараства 3 пъти.

Установихме, че краткият сън - по-малко от 6 часа, е съпътстван от трикратно увеличаване на риска от нарушена гликемия на гладно в сравнение с хората, които обикновено спят между 6 и 8 часа нощем, заяви ръководителят на екипа д-р Саверио Стренджис.

Причините за неколкократното увеличаване на риска от диабет вследствие на недостатъчния сън засега са неясни. Предишни изследвания показаха редица негативни изменения, свързани с функционирането на организма вследствие на недоспиване, но кое от тях непосредствено стимулира нарушената гликемия на гладно  си остава загадка.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече