Доналд Тръмп или Джо Байдън – името на следващия американски президент все още е загадка. Броенето продължава.

По неокончателни данни Байдън взима 253 гласа в Избирателната комисия, а Тръмп – 214. Неразпределени са 81 гласа, необходими за победа са 270.

Снимка: bTV

Демократът Байдън печели ключовите щати Мичиган и Уисконсин.

Това, което знаем предварително, е, че води и в Аризона, където традиционно се гласува за републиканците. Социологията показва, че така е и в Невада. Ако Байдън спечели тези два щата – той има реална възможност да бъде следващият президент на САЩ.

Междувременно  Тръмп заяви, че кампанията му ще оспори в съда победи на Байдън.

"Ще заведем съдебни искове срещу всички щати, където неотдавна започна да лидира Байдън, за фалшифициране на резултатите от гласуването и измами на изборите на щатско равнище", написа Тръмп в "Туитър", без да посочва конкретни щати или примери за измами.

Сблъсъци и протести в напрегнато очакване на финалния резултат.

Джо Байдън се въздържа да обяви пълна победа. „Сега, след дълга нощ на броене, е ясно, че печелим в достатъчно щати, за да съберем 270 гласа, необходими, за да спечелим президентския пост. Не съм тук, за да заявя, че сме спечелили, а да съобщя, че когато броенето свърши, смятаме, че ще бъдем победители“, каза той.

От щаба на Доналд Тръмп поискаха от съда да спре преброяването в Уисконсин, Мичиган, Джорджия и Пенсилвания.

При преброени 91% от гласовете в Пенсилвания, например, разликата е около 2 процента в полза на Тръмп (Пенсилвания - Тръмп 50,5%, Байдън 48,4%)

"Демократите знаят, че единственият начин да спечелят изборите е чрез измама в Пенсилвания и ние виждаме това още от първия ден. Намерихме бюлетини в канавки, те не допускат наблюдателите ни да следят изборите, не ги пускат в избирателните секции", заяви Тръмп.

Броенето на гласовете да спре призоваха и демонстранти в няколко града. На улицата излязоха и протестиращи с точно обратното искане.

Снимка: bTV

С падането на нощта мирен протест на няколкостотин души в Ню Йорк бързо стана арена на сблъсъци между полицията и активистите. 

В Чикаго стотици демонстранти призоваха за пълно преброяване на бюлетините. Със същото искане, група активисти обградиха изборен център в окръг Марикопа, щата Аризона, а въоръжени полицаи влязоха в сградата.

В Портланд от движението "Животът на чернокожите има значение" влязоха в сблъсъци с полицията и подпалиха американското знаме.

Активността на вота е близo 67 процента, най-високата от 120 години насам.

Христофор Караджов – журналист, преподавател в Калифорнийския университет, смята, че вероятно ще има повторно преброяване на бюлетини на места, защото вече има няколко иска в съда.

Той коментира в предаването „Лице в лице“, че Тръмп е разединяваща фигура. След около 2 часа пък се очакват гласовете от щатите Невада и Джорджия.