ЦСКА фалира. Сагата около 31-кратния шампион на България изглежда вече намира своята развръзка и досегашните собственици Димитър Борисов и Иво Иванов са обявили клуба в несъстоятелност.

Цялата собственост на ЦСКА в момента е прехвърлена на Христо Стоичков. Преди мача със Светкавица в Етрополе носителят на "Златната топка" обяви, че той вече е начело на клуба и всички 6,5 милиона акции са негова собственост.

 

Фактът, че клубът е обявен във фалит на практика означава, че той ще спре да съществува и няма как да участва в евротурнирите.

За да продължи съществуването на ЦСКА трябва и ще се създаде ново дружество. За да продължи да играе в елитния футбол обаче то трябва да вземе лиценза на някой друг участник в "А" група. В противен случай новото ЦСКА трябва да започне участието си от аматьорските групи.

След като стана ясна новината от Етрополе, последва обръщение от страна на Димитър Борисов и Иво Иванов на официалната интернет страница на ЦСКА. В него те потвърждават, че са прехвърлили собствеността на Стоичков, но нищо не казват за обявяването в несъстоятелност.

Ето какво гласи обръщението:

"Армейци,

днес се проведоха разговори с Христо Стоичков, на които се взе общото решение да му бъдат предоставени акциите на Клуба с бланково джиро. Тези действия са продиктувани на базата на едномесечни разговори от една страна, и от друга заради натрупания негативизъм към ЦСКА. Ние като собственици (Димитър Борисов и Иво Иванов), нямаме абсолютно никакви финансови претенции. Като отговорни хора решихме съдбата на ЦСКА оттук нататък и решенията за бъдещето на Клуба да взима Христо Стоичков. Също така предприемаме тези действия заради тежкото финансово състояние, в което се намира ПФК ЦСКА ЕАД, както и натрупаните дела срещу дружеството през годините, което ни поставя в сериозно затруднение относно издръжката на Клуба, която няма да можем да подсигуряваме.

Вярваме и сме сигурни, че ЦСКА ще продължава да бъде същата велика спортна институция от национален мащаб, каквато е била през всичките години от създаването й. Водени от тези мотиви и поради убежденията ни, че трябва да дадем ново развитие на Клуба, който съответно да реализира модерни идеи, стигнахме до това окончателно решение".

Подробностите около целия казус дойдоха от Христо Стоичков след контролата със Светкавица в Етрополе.

"От днес всички акции на клуба са при мен. Предполагам, че сте прочели декларацията на Митко Борисов и Иво Иванов. Клубът е във фалит. Досегашните собственици са крадени до безочие, плащани са комисионни на знайни и незнайни. Всеки ден излизат нови дела. От днес е последното дело от военното министерство. От вчера има дело за 140 000 евро, които ако не се платят, ще започнем с минус 6 точки новото първенство. Работата е много сериозна, положението е много тежко", каза Христо Стоичков на пресконференция в Етрополе.

Той добави, че пред ЦСКА има един път - основаване на ново дружество. Той поясни, че е водил разговори с потенциални инвеститори, които са му гарантирали бюджет, с който клубът да започне сезона.

"Оттук-нататък има един път - да спасим ЦСКА. Аз нямам договор с никой. Ще започнем от нулата - с ново дружество, без задължения. Имам разговори с хора, които са готови да помогнат на ЦСКА. Трябва да се направи един читав клуб, а не да започваме от "В" група. Няма да допусна да започнем от "В" група. Няма да играем в Европа една година, но щом не могат да се платят таксите към УЕФА, към БФС - не виждам друг изход. Аз не мога да извадя 20 милиона евро. Имам уверения от тези хора, които ще помагат, че ще разполагам с бюджет, който ще ми е достатъчен за работа. Футболистите ще бъдат обезпечени. Искам чист, прозрачен клуб, всеки да вижда какво се харчи. Надявам се да няма проблеми с концесията на базите. Ново дружество - нов късмет. 127 човека са на заплата в клуба. Като основем новото дружество, почвам да избирам кой да остане, но с толкова хора няма да работя. С Паро Никодимов си лягаме в 5-6 сутринта. Той е преди мен в тази каша. Аспарух Никодимов ще бъде спортен директор на клуба", коментира Христо Стоичков.